Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Prezidentské voľby, ktoré zmenili Slovensko

.štefan Hríb .názory .editoriál

To, kto bude zvolený za hlavu štátu, ešte nie je rozhodnuté. Ale niečo dôležité sa už stalo – až také dôležité, že to zrejme znamená ďalší zlom v dejinách slobodného Slovenska. Okolo Ivana Korčoka sa vytvorila nová vlna slobody.

Štefan Hríb

keď v Česku pán Babiš pred vyše rokom videl, že boj o prezidentský úrad prehráva, znížil sa k tvrdeniu, že Petr Pavel je človek vojny. Bola to zúfalá stávka na strach ľudí, a tak aj dopadla. Petr Pavel vysoko vyhral.

K rovnakému faulu sa teraz na Slovensku uchýlila celá koalícia, podporujúca pána Pellegriniho. Samozrejme, neodolal ani on. Ich spoločné tvrdenie, že Ivan Korčok je človek vojny, je trochu prekvapujúcim kopírovaním podlostí porazeného Andreja Babiša. Táto zúfalá stávka koalície na strach ľudí znamená, že vládna moc sa zľakla prehry a pritom už nemá dobré riešenie. Znamená ale aj niečo ešte dôležitejšie – vlna, ktorá sa zdvihla okolo Ivana Korčoka, presahuje aj kľúčové prezidentské voľby. Preto je koalícia v úzkych. 

To neznamená, že Ivan Korčok tieto voľby automaticky vyhrá. Stále je ešte potrebných veľa rozhovorov s nevoličmi v rodine, susedstve či práci, a ani tak nie je nič isté. Ale niečo sa už stalo. Aktivita ľudí, ktorí si želajú Slovensko ako slobodnú krajinu, prerástla v týchto prezidentských voľbách kritickú hranicu, a tým zmenila stav tejto krajiny. Toto už nie je Slovensko, na ktorom sa menšina poctivo snaží oddialiť škodlivé zákony väčšiny. Toto už vyzerá ako nová etapa, v ktorej prívrženci slobody začínajú diktovať tempo a obsah diania.

Ak Ivan Korčok vyhrá, bude to veľmi dôležitá správa o schopnosti Slovenska učiť sa na vlastných chybách. A súčasne – a to, paradoxne, platí, aj ak by tesne prehral – to bude začiatok nového sebavedomia a aktivity tábora slobody, ktoré sú vždy podmienkou veľkej zmeny.

Ešte pred dvoma mesiacmi to vyzeralo na poslušného prezidenta a niekoľkoročný triumf uneseného štátu. Ivan Korčok – a vlna okolo neho – to zmenili. Až tak, že tento zápas o slobodu sa už nedá celkom prehrať. 

Presvedč jedného nevoliča.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite