Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Tomáša Zálešáka: Viesť vojnu, vzývať mier, klamať, až sa dymí

.tomáš Zálešák .názory .názor

Vojna, k tomu teroristický útok. U nás predvolebný boj pripomínajúci občiansku vojnu. Studenú, pravdaže. Ale tie vášne sú veru horúce. Zatemňujú myseľ aj pomocou zaklínadiel, medzi ktorými sa ocitlo tiež slovo „mier“.

Tomáš Zálešák

podozrievať, špicľovať, neochrániť 

Teroristi, zrejme pobočka ISIS, udreli na neozbrojených civilistov v Moskve. Kremeľ predtým nereagoval na priame americké varovanie. Paranoik vidí nepriateľov vždy a všade, a preto vo varovaniach vidí úskok (podobne ako Stalin v roku 1941). Iste, žiadny bezpečnostný mechanizmus nie je dokonale nepreniknuteľný. Aj tak sa však nemožno zbaviť dojmu, že ruský režim len za posledné dve dekády investoval viac kapacít do špicľovania a umlčiavania vlastných občanov než do ich účinnej ochrany pred teroristami. Ale čo je pre Putina ďalších stotridsať alebo viac mŕtvych civilistov? Neosobnou položkou v taktických manévroch a strategických kalkuláciách. Aj pri tom poukazovaní na vyfantazírované ukrajinské stopy. Aj pri obviňovaní Západu, vlastne všetkých.

vojnová a právna hmla

Putinova mentalita žije v permanentnej vojne. Podobne mentalita islamských radikálov, pre ktorých je Rusko rovnako „legitímny“ cieľ ako USA a ktokoľvek, koho uznajú za vhodného.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite