Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Čo znamená výhra Ivana Korčoka?

.štefan Hríb .názory

Tento text vychádza bezplatne v rámci akcie Presvedč jedného nevoliča.

Štefan Hríb

prvé kolo prezidentských volieb vyhral nečakane presvedčivo Ivan Korčok. Jeho 5 a pol percentný náskok a takmer milión hlasov je veľmi nádejný výsledok. Rozhodne sa samozrejme až v druhom kole, ale niečo možno povedať už teraz. 

Výhra Ivana Korčoka ukázala, že Slovensko nerezignovalo na svoje ukotvenie v slobodnom svete. Napriek zlyhaniu demokratického tábora po roku 2020 - a napriek posunu aktuálnej moci k extrému - je tu stále kľúčová časť spoločnosti, ktorá trvá na spravodlivosti, spojenectve v rámci Západu a pomoci napadnutému susedovi. 

Táto časť Slovenska ešte nemá prevahu, a ani dospelú reprezentáciu, ale opakovane sa hlási o rozhodujúce slovo. Toto sú aj v druhom kole isté hlasy pre Ivana Korčoka.

Súčasne je tu ale nebezpečne rastúci extrém, ktorý si nezodpovedne pestujú koaličné strany. Táto časť Slovenska je dlhodobo huckaná proti právnemu štátu, prezidentke, Európskej únii aj spojencom v NATO. A keďže ju demokratické sily nevedia osloviť, aj v druhom kole sú to isté hlasy pre Petra Pellegriniho.

Dnes sa zdá, že o výsledku nakoniec rozhodnú voliči pána Harabina. Ale nie je to celkom tak. Ako vždy, aj teraz bude rozhodujúca tretia, najmenšia časť spoločnosti. To je tá, ktorá cíti osamotenie a obavy, no nie je automaticky na strane nikoho. Bola schopná voliť OĽaNO, ale aj Smer či Hlas, a to podľa aktuálnej emócie a ponuky. K víťazstvu v druhom kole volieb sa výrazne posunie ten, kto tejto skupine ponúkne pochopenie a zapojenie do deja.

Je mrzuté, že demokratický tábor nemôže pri dnešnej obrane právneho štátu a príslušnosti Slovenska k slobodnému svetu rátať ani s podporou katolíckej cirkvi, ani s podporou lídrov maďarskej menšiny. Ale odvážny postoj KDH, ktoré už v prvom kole podporilo Ivana Korčoka, rovnako ako neúspech predsedu Aliancie sú silným protiargumentom.

Druhé kolo nie je rozhodnuté. Ale pomerne jasná výhra Ivana Korčoka v tom prvom je nádejnou správou. Ak nájde cestu k váhajúcim, a ak sa celému demokratickému táboru podarí osloviť svojich starých rodičov a nevoliacich priateľov, druhé kolo môže byť bodom zlomu - a začiatkom návratu Slovenska do slobodného sveta. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite