Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kaliňákova prozápadná politika? Prosím?

.marína Gálisová .názory

Registrujem u opozície a demokraticky zmýšľajúcich ľudí taký riskantný sklon. Vždy po vzopätí si vydýchnuť a povedať si „Veď to nie je také zlé“. Time-out si však nemôžeme dovoliť.

Marína Gálisová

rozumiem tej tendencii. Človek nevydrží dlho vo vzopätí, organizmus si pýta pauzu. Aj politický organizmus si ju žiada. Je v tom túžba po rovnováhe. Ale túžba po rovnováhe a duch pauzy stojí tých rozumnejších príliš veľa.

Duch pauzy zavial po voľbách, keď sa hlavná sila opozície PS a vedľajšie sily opozície SaS a KDH potrebovali asi „dať dohromady“ a chytiť dych. Koalícia zatiaľ neodpočívala, naopak, horúcim perom pripravovala svoj útok na právny štát.

Duch pauzy zavial aj po malej novele Trestného zákona – opozícia dokonca hovorila o úspechu (sic!), že koalícia bola prinútená k úprave škandalózne nízkych premlčacích lehôt pri znásilnení. Rozumiem tomu, že opozícia chce poskytnúť demokraticky zmýšľajúcim občanom aspoň nejaké zadosťučinenie. Lenže na podstate veľkej novely Trestného zákona sa tou malou nič nemení. Zostávajú v nej všetky ustanovenia pre korupčníkov, defraudantov, zlodejov vo veľkom, oligarchov. Skrátka, pre „našich ľudí“ Smeru a Hlasu. Je omyl myslieť si, že Fico ustupuje. To on ani náhodou nerobí, takže nemáme nárok si vydýchnuť. A to, že je Trestný  zákon aktuálne v rukách Ústavného súdu, a to, že Ústavný súd zatiaľ rozhodol v duchu práva a spravodlivosti, je síce dobre, ale tiež to nie je dôvod, aby sme si vydýchli a dali si pauzu. Lebo Fico neodpočíva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite