Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v parlamente: Suskov pravopis, Ficov poslanecký fanklub a Šimkovičovej slovanská angličtina

.martin Horička .názory

Buď robí vláda s novelou Trestného zákona obštrukcie, alebo minister spravodlivosti Boris Susko osobne kontroluje v texte každú jednu bodku a čiarku. Martina Šimkovičová poslancom vysvetlila, prečo nevypila na služobnej ceste celý bar. Premiér obvinil opozíciu, že sa na všetkom len rehlia a nikto z nich v živote nič nedokázal.

Martin Horička

boj o čas v prípade novely Trestného zákona pokračuje ďalej. Prezidentka ju oficiálne napadla na Ústavnom súde, svoje vlastné podnety do Košíc poslali aj zástupcovia opozičných strán. Teraz je to už na sudcoch Ústavného súdu. Tí môžu, ale nemusia stihnúť o novele rozhodnúť do začiatku jej účinnosti, teda do 15. marca.

Pomôcť k tomu, aby to nestihli, im chce vládna koalícia. Napriek tomu, že novelu už podpísali všetci traja najvyšší štátni činitelia, ešte stále nebola zverejnená v Zbierke zákonov. Predseda parlamentu o tom dosiaľ nerozhodol. Podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska si chcú dať záležať na tom, aby bola novela úplne bezchybná po gramatickej stránke. „Čo i len jedna čiarka zle zapísaná môže byť problém,“ ozrejmuje minister. „Je tam ešte obrovská práca na tom, aby sa urobili korektúry, aby sa to celé prešlo.“ 

Samozrejme, na bodky a čiarky dávať pozor treba. To, kam tie zradné čiarky písať a kam nie, nespôsobuje vrásky len študentom, ale často aj jazykovým korektorom a – aby som bol trošku osobnejší – aj nám novinárom. Čiže Borisovi Suskovi by sme pri jeho práci jazykového redaktora mali vyjadriť skôr naše sympatie, ako ho obviňovať zo zlého úmyslu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite