Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

To, čo zavádza vládna moc, je horšie ako za Mečiara

.štefan Hríb .názory .editoriál

To, čo sa deje so Slovenskom, vyzerá takmer identicky s obdobím mečiarizmu. Ale nie je to identické – dnešok je vo viacerých vrstvách nebezpečnejší. Ak sa má znovu uchrániť sloboda, je dôležité rozpoznať, s čím sa tu vlastne zápasí.

Štefan Hríb

podobnosti dneška s mečiarizmom sú zjavné. Rovnaký je prístup vtedajšej a dnešnej moci k hlave štátu, opozícii, médiám, občianskej spoločnosti aj k Západu. Rovnaká je nekultúrnosť oboch mocí, vzťah s umelcami, postoj k menšinám, spôsob obsadzovania štátnych inštitúcií, typologické zloženie vládnej väčšiny a dokonca aj hranie sorosovskou kartou. Tajnú službu chápe dnešná moc tiež rovnako ako HZDS. A aj absenciu hlbšej predstavy o školstve, zdravotníctve, kultúre či vede majú obe moci spoločné. 

Toto všetko dokazuje, že sme sa vrátili k takému spravovaniu štátu, ktoré Slovensko počas mečiarizmu vyradilo zo spoločenstva civilizovaných krajín. Ale je tu aj niekoľko kľúčových rozdielov.

Mečiarovo vládnutie bolo v roku 1998 odmietnuté a už nikdy nebolo vrátené do hry. Naopak, spôsob vládnutia Smeru bol v roku 2020 odmietnutý, no dnes je z vôle voličov (a pre zlyhanie matovičovskej garnitúry) v plnej sile späť. To je obrovský rozdiel – dnešná moc je poučená z vlastnej prehry, a to bohužiaľ tak, že je odhodlaná už nikdy svoju prehru nedopustiť. Presne o tom je zmena celej trestnej politiky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite