Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavný súd čakajú najdôležitejšie rozhodnutia v jeho histórii

.eugen Korda .názory

49 opozičných poslancov podalo na Ústavný súd ústavnú sťažnosť. Tvrdia, že boli porušené ich práva poslancov. Okrem iného namietajú voči tomu, že parlament neprimerane a opakovane skrátil lehoty na diskusiu a to aj v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré nebol žiadny zákonný dôvod.

Eugen Korda

okrem iného sa v podaní sťažujú, že im neumožnili na parlamentných výboroch klásť otázky. K takémuto zásadnému porušeniu ich práv nedošlo od doby, odkedy v parlamente vládni poslanci odňali mandát poslancovi Františkovi Gauliederovi. Urobili to napriek jeho verejnému vyhláseniu, že sa mandátu nechce vzdať. 

Neskôr mu dal Ústavný súd za pravdu. Rozhodnutie o opodstatnenosti, či neopodstatnenosti tejto sťažnosti bude mať zásadný a dlhodobý vplyv nielen na fungovanie parlamentu, ale aj následné dodržiavanie Ústavy SR a tým aj na život všetkých občanov.

Opozícia sa zároveň pokúsi pozastaviť účinnosť kontroverzného Trestného zákona, oktorom sa aktuálne v parlamente rokuje a ktorý chce koalícia schváliť už tento týždeň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite