Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holokaust nás obral o lepšie Slovensko. Slová, ktoré k nemu viedli, zaznievajú aj dnes

.juraj Petrovič .názory

V septembri, keď je u nás pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, aj v januári, keď je Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu kladieme na pamätník v mieste zbúranej Neologickej synagógy vedľa Dómu Sv. Martina kamienky.

Juraj Petrovič

vždy si pritom uvedomujem, ako veľmi nás masová vražda slovenských, ale aj európskych Židov ochudobnila. Ich kultúra, veda, umenie, humor a spôsob života sú preč. Nenávratne zmizli v bránach táborov smrti a v masových hroboch po celej východnej Európe. 

Všetko sa začalo slovami. Slovami o škodcoch, o zradcoch, o úžerníkoch. O parazitoch a hávedi. Postupne rétorika naberala na sile, postupne sa z ľudí a ich rodín stával v očiach mnohých škodlivý hmyz. Hmyz, ktorý treba zlikvidovať. A tak boli ľudia, rovnakí ako my, najprv obratí o občianstvo,  ľudské práva a majetok a následne vyvezení a zavraždení. Štát za ich vraždu ich vrahom ešte aj zaplatil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite