Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amnestia

.martin Mojžiš .názory

Je taká doba, že ľudia väčšinou nedokážu počúvať argumenty, pretože argumentácia je príliš dlhá. Ľudia potrebujú heslá a slogany. Čím kratšie, tým lepšie. Ideálne jednoslovné.

Martin Mojžiš

tento krátky text nechce nič iné, len ponúknuť jedno slovo do súčasnej politickej debaty. Nie je to nič originálne, niektorí ľudia už to slovo používajú, možno by ale nebolo na škodu, aby ho používalo viac ľudí a s vyššou frekvenciou. 

Ide o slovo amnestia, ktorým sa dalo označovať už používanie paragrafu 363 človekom, ktorý sa volá Žilinka, a ktorým sa dnes dá označovať novela Trestného zákona človekom, ktorý sa volá Fico. 

„Nepoužívať masívne toto slovo, ktoré navyše úplne presne zodpovedá tomu, čo Žilinka robil a čo Fico robí, by bolo hriechom.“

Výhodou slova amnestia je, že má na Slovensku negatívnu konotáciu (medzi Ficovými voličmi najmä v dôsledku Havlovej amnestie, medzi voličmi opozície kvôli Mečiarovým amnestiám). Ak teda budú Ficovi voliči počuť o Ficových amnestiách, vďaka ktorým sa z väzení dostane na slobodu veľa trestancov, je šanca, že im v hlave trochu zabliká. Na voličov opozície to súčasne bude pôsobiť mobilizačne, vďaka Mečiarovi. Nepoužívať masívne toto slovo, ktoré navyše úplne presne zodpovedá tomu, čo Žilinka robil a čo Fico robí, by bolo hriechom. Takže nech sa páči: Fico chystá amnestiu, vypustí väzňov do ulíc.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite