Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v parlamente: Nadstraník Peťo, Dankov semafor a byt, ktorý Fico zohnal vlastnou hlavou

.martin Horička .názory

Začína sa boj o prezidenta – v parlamente aj na námestiach. Kým opozícia brzdí ambície Petra Pellegriniho, Dankove ambície definitívne zabrzdil semafor.

Martin Horička

po dvojtýždňovej vianočno/novoročnej pauze sa poslanci vrátili do svojich lavíc a pokračujú presne tam, kde pred sviatkami skončili. Koalícia sa ďalej pokúša schváliť kontroverznú novelu Trestného zákona, zatiaľ čo opozícia sa to snaží obštrukciami čo možno najviac oddialiť.

Treba pripomenúť, že hoci sa bojuje v parlamente, hrá sa predovšetkým o prezidentské voľby, naplánované na 23. marca. Ich favoritom je stále Peter Pellegrini, ktorý sa situuje do polohy „umiernenejšieho“ Fica, tento imidž mu však „prokorupčná“ novela Trestného zákona môže narušiť. Čím dlhšie sa o zmenách bude hovoriť, tým horšie pre jeho šance na zvolenie.

Spoločne s návratom poslancov do parlamentu sa vrátili do ulíc aj protivládne demonštrácie. Napriek nízkym teplotám dokonca v ešte väčšej sile ako pred Vianocami. Len v Bratislave protestovalo cez 20-tisíc nespokojných občanov, tisícky demonštrantov prišli aj v Košiciach a v takmer dvoch desiatkach miest po celom Slovensku. Zatiaľ čo opoziční poslanci bojovali proti prijatiu Trestného zákona v Národnej rade, ľudia na uliciach skandovali „Dosť bolo Fica!“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite