Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macronov korunný princ

.martin Horička .názory

Do čela francúzskej vlády sa postavil Gabriel Attal, ktorý je nielen tým najmladším premiérom v dejinách Francúzska, ale aj možným následníkom prezidenta Macrona.

Martin Horička

francúzsko nikdy nebolo v Európe ostrovom politickej stability, posledné mesiace to len podčiarkujú. Prezident Emmanuel Macron pretlačil v decembri cez parlament nový imigračný zákon, ktorý vyvolal v časti spoločnosti, ale aj v jeho vlastnej strane, vlnu nevôle. Zákon, ktorý býva označovaný ako ten najprísnejší za celé desaťročia, bol napokon schválený až s podporou pravice – aj tej krajnej. Macronova vládna strana totiž nemá od roku 2022 v parlamente väčšinu, často sa tak musí spoliehať na opozíciu.

Výsledný zákon bol však omnoho prísnejší, než pôvodne prezident zamýšľal, a čo je ešte horšie, bol prísnejší, ako veľa jeho vlastných poslancov a ministrov bolo – napriek ich známej ideologickej flexibilite – ochotných stráviť. Macronovi poslanci sa preto vzbúrili a časť z nich zákon nepodporila. Aurélien Rousseau, minister zdravotníctva, dokonca na protest rezignoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite