Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako je to s tým racionálnym bastardom

.martin Horička .názory

Premiér Robert Fico pyšne vyhlasuje, že ho zahraniční partneri Slovenska označujú za „racionálneho bastarda“. Naozaj je to dôvod na radosť?

Martin Horička

nie je žiadnym tajomstvom, že náš premiér čerpá inšpiráciu pre svoju politiku v Budapešti. Viktor Orbán vytvoril pre malých európskych autokratov plán, ako sa to robí. Za necelých 14 rokov vlády dokázal monopolizovať vo svojich rukách väčšinu politickej, mediálnej aj ekonomickej moci. Medzinárodný presah však dostala jeho politika najmä vo vzťahu k západným štruktúram, predovšetkým k Európskej únii, ktorej fungovanie do určitej miery sabotuje svojou často až provýchodnou zahraničnou politikou. 

Minuloročný návrat Fica k moci na Slovensku bol vo veľkej miere dôsledkom jeho protieurópskej a protiamerickej rétoriky. Verejná mienka je u nás, dokonca ešte viac ako v Maďarsku, naklonená ospravedlňovaniu alebo rovno podpore Ruskej federácie pri jej agresii voči Ukrajine.

Fico to ako správny populista využil, no teraz sa kvôli tomu dostal do zložitej situácie. Jeho voliči očakávajú razantný geopolitický obrat. Lenže on si konflikt s Európskou úniou nemôže dovoliť, potrebuje jej peniaze a najmä – čo je preňho ešte dôležitejšie – potrebuje s ňou zatiaľ vychádzať, aby privrela oči nad ochromením právneho štátu na Slovensku. Výsledkom toho je zahraničnopolitická schizofrénia, keď vláda niečo hovorí doma a iné robí v zahraničí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite