Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Vianoce? Veseľme sa? A prečo?

.štefan Hríb .názory

Sú Vianoce, veseľme sa. Ale — prečo vlastne? Lebo je to náboženský zvyk? Lebo si treba ctiť tradície? Lebo hádam niečo existuje, tak pre istotu? To je veselé?

Štefan Hríb

je náboženstvo prežité? Všetok ten nezrozumiteľný slovník, kadidlá, obradné rúcha a smiešna reč spevom tomu nasvedčujú. Čo to má s dneškom, s krvácajúcou Ukrajinou, napadnutým Izraelom a trpiacimi Palestíncami, českými zastrelenými študentmi, slovenskou znovu unesenou spravodlivosťou? 

Čo to má so mnou?

Áno, náboženstvo je prežité. A je to dobre, pretože zbytočne prekrývalo realitu. Tú, ktorú popisuje dávny list, adresovaný ľuďom do mesta Korint:

Keby som hovoril ľudskými jazykmi, ba aj anjelskými, a lásku by som nemal, bol by som iba ako cvendžiaci kov a zvučiaci činel. A keby som mal aj dar prorokovať a poznal by som všetky tajomstvá a mal by som všetko poznanie a keby som mal takú silnú vieru, že by som hory prenášal, no lásku by som nemal, nebol by som ničím. Ak by som rozdal všetok svoj majetok, a ak by som vydal svoje telo, aby som sa mohol chváliť, no lásku by som nemal, nič by mi to neosožilo.

Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa nevystatuje, nehľadá svoj prospech, nerozčuľuje sa, nepočíta krivdy. Neraduje sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa a všetko vydrží.

Láska nikdy nezanikne. Proroctvá sa pominú, jazyky umĺknu, poznanie bude prekonané. Lebo iba sčasti poznávame a sčasti prorokujeme. Ale keď príde to, čo je dokonalé, to, čo je čiastočné, sa pominie. 

Keď som bol dieťa, hovoril som ako dieťa, zmýšľal som ako dieťa, usudzoval som ako dieťa. Keď som sa stal mužom, zanechal som detské spôsoby. Teraz vidíme len akoby v zrkadle, v záhade, ale potom z tváre do tváre. Teraz poznávam sčasti, ale potom budem poznávať tak, ako som bol spoznaný. 

Teraz teda zostáva viera, nádej a láska, tieto tri. Ale najväčšia z nich je láska.

Nikto tak celkom nežije. Ale ak je toto najhlbšia realita sveta, potom sú Vianoce fakt veselé.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite