Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odišiel Tomáš Janovic

.štefan Hríb .názory

Po Milanovi Lasicovi odišla aj jeho kaviarenská dvojička, skvelý textár, aforista a dlhoročný spolupracovník .týždňa Tomáš Janovic.

Štefan Hríb

tomáš bol vynikajúci autor mnohých žánrov, takže jeho každotýždenné aforizmy v .týždni sme celé tie roky brali ako najvyššiu poctu. Písal ich až do úplného konca — jeho dcéra mi koncom novembra povedala, že Tomáš už v ťažkom stave v nemocnici stále myslel na to, že nám musí poslať nový a potom ďalší aforizmus.

O umení Tomáša Janovica bude teraz napísané mnoho dobrého (v prvom novoročnom vydaní .týždňa mu venujeme jadro čísla). Ale Tomáš bol viac, než umelec. Bol to jeden z najplachejších ľudí, a asi aj preto nemal rád verejné vystupovanie. 

Ak už musel, tak namiesto prejavu povedal vždy len jednu či dve vety. Presné vety. Nebol však plachý zbabelo, ale odvážne a priamo. Preto ho nacionalisti, mečiarovci a rôzni machalovia súčasnej moci neznášali. Až tak, že ho vo vysokom veku fyzicky napadli. Aj to bol Tomáš.

V poslednom roku dvoch, najmä po odchode Milana Lasicu, už takmer nevychádzal z domu. Naša komunikácia sa obmedzila na mailovú, a potom ešte poštársku — to keď som bol občas kuriérom s hruškovicou a divinou od Romana Kvasnicu. Ale Tomáš bol v redakcii prítomný stále. A aj stále bude. Ako priateľ, múdry muž, gentleman starej školy, citlivý človek. Ako náš Tomáš.

Keď nedávno zomrel Karel Schwarzenberg, bol to odchod človeka múdrosti, dobrej vôle, zodpovednosti a noblesy. Dnes sa Slovensko Česku úplne vyrovnalo.

Tomáš, ďakujem.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite