Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Pečať Karla Schwarzenberga

.štefan Hríb .názory

Sobotná rozlúčka s Karlom Schwarzenbergom v Katedrále Svätého Víta povedala o Česku viac, než výkon ekonomiky či volebné výsledky. Česko ukázalo svoj rozmer.

Štefan Hríb

moderná česká štátnosť vznikla tak trochu navzdory katolíkom a šľachte. Knieža Karel bol katolík a pokračovateľ šľachtického rodu. Rozlúčka s ním bola napriek tomu udalosťou mesiaca, v priamom dvojhodinovom prenose Českej televízie, so štátnymi poctami, s účasťou súčasného aj minulého prezidenta, premiéra, a množstva ľudí, ktorí v špalieri pri odchádzajúcej limuzíne s Karlovými pozostatkami vďačne tlieskali. Už tento formálny popis deja je správou o schopnosti Českej republiky inkluzívne spracovať svoje dejiny. 

Obrad viedol pražský arcibiskup Graubner, hlavný prejav mal Tomáš Halík, ktorý citoval text protestanského kňaza Sváťu Karáska, moravskú pieseň a pozdrav predniesol kňaz disidentov Ladislav Heryán, a slovo dostal aj bývalý arcibiskup Duka. Kto trochu vie o problémoch v rámci českej katolíckej hierarchie, ten videl dobrú vôľu, ktorú až za hrob šíri Karel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite