Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ešte bude potrebná mobilizácia

.juraj Petrovič .názory .téma

Uplynulo 34 rokov od momentu, keď na Národní tříde v Prahe komunistická polícia zmlátila pokojných demonštrantov. Ich volanie po slobode, inšpirované aj udalosťami okolo nás, bolo pre tuhý komunistický režim červeným plátnom. Prepálená reakcia režimu, ktorý už stál na veľmi vratkých nohách, nakoniec viedla k jeho pádu.

Juraj Petrovič

už na začiatku roku 1990 sa však začalo ukazovať, že revolučné opojenie vyprchalo. Sen o dobehnutí Západu za niekoľko rokov sa rozplynul v ekonomickej realite. Tá časť slovenských občanov, ktorá demonštrovala skôr za ekonomický blahobyt ako za slobodu a demokraciu, bola ochotná zvoliť kohokoľvek, kto im bol schopný blahobyt sľúbiť. A ani nemusel sľuby splniť, stačilo nájsť nepriateľa, ktorý údajne mohol za ich nesplnenie. 

Drvivá väčšina slovenských voličov zvolila v roku 1992 do čela slovenskej časti štátu Vladimíra Mečiara. Spolu s ním zvolila aj zánik Československa a vznik samostatnej Slovenskej republiky. Vznik, ktorý by sa dal charakterizovať ako založenie štátu za účelom jeho rozkradnutia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite