Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kultúra ficovštiny

.tomáš Zálešák .názory

Surový spôsob vyjadrovania aj okázalo bezohľadný postup predstaviteľov našej novej moci opätovne vyvoláva o. i. úvahy a diskusie o otázkach našej politickej kultúry, a vlastne aj „kultúry“ v širšom zmysle slova. Tento záujem je odôvodnený, no v niečom aj riskantný.

Tomáš Zálešák

na jednej strane by sme si mali dať pozor, aby sme neprepadli pokušeniu prevádzať každý vecný spor či problém na otázku kultúry alebo na prejav „kultúrnej vojny“. Takýto prístup by niektoré reálne spory mohol urobiť ešte ťažšie riešiteľnými, ba neriešiteľnými, aj tam, kde by sa dali riešiť na vecnej a pragmatickej rovine. Je tu aj riziko, že pozorované kultúrne vzorce správania budeme nesprávne čítať: aj tak, že im prisúdime ideologicky skreslený význam.

Na druhej strane je vcelku zrejmé, že pri posledných voľbách a zďaleka nielen pri nich skutočne dochádza ku stretom vzájomne konfliktných kultúrnych vzorcov. Pod „kultúrou“ tu rozumiem vzorce správania, ktoré sa vyvíjajú dlhodobo, a neraz sú tu dlhšie, než isté ideologické hnutia, hoci ideológie a na nich založené režimy môžu na tieto vzorce nadväzovať a využívať ich na dobré aj zlé ciele. Ideológia a kultúra sú dve rôzne veci, aj keď sa nevyhnutne navzájom ovplyvňujú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite