Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: .týždeň sa nezúčastní tlačoviek, na ktoré nebudú vpustené iné redakcie

.štefan Hríb .názory

Sloboda slova je jedným zo základných ovocí Novembra 1989. Ak si ju necháme vziať, prehráme všetko.

Štefan Hríb

je len pár dní po voľbách a len zopár hodín po zostavení novej vlády. Slobodné médiá budú nevyhnutnou súčasťou jej kontroly, ale dokážu to len vtedy, ak budú navzájom solidárne vždy, keď moc siahne na práva aktuálne nepohodlných redakcií.

Aktuálne nepohodlnými redakciami sa práve stali Denník N, Sme a Aktuality, keď Dankova SNS nevpustila ich redaktorov na svoju tlačovú konferenciu. 

.týždeň to považuje za recidívu spôsobov, aké na Slovensku vládli počas mečiarizmu. Aj vtedy sa moc pokúsila médiá zastrašiť a ovládnuť, a aj vtedy bola jedinou správnou reakciou solidarita redakcií. Ak napríklad vtedajšia moc odmietla odpovedať na otázky jedného média, ďalšie otázku zopakovalo. Podobná solidarita sa prejavila, keď tlačené médiá vyšli s vybielenými titulnými stranami na protest proti snahe politikov zasahovať do ich obsahu. Sme presvedčení, že dnešok je rovnakou výzvou. 

.týždeň sa preto rozhodol, že jeho redaktori nevstúpia na žiadnu tlačovku, na ktorej bude zakázaná účasť našich kolegov z iných redakcií.

Slovensko je súčasť slobodného Západu, nie dŕžava aktuálnej moci.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite