Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok po vražde pred Teplárňou – desaťročia za normálnosťou

.marína Gálisová .názory

Pred rokom sa stala vražda – dvaja mladí ľudia boli pred svojím obľúbeným podnikom zastrelení pre svoju inakosť. Mladá žena, ktorá bola s nimi, bola vážne zranená. Vtedy sa objavili dúhové vlajky všelikde – aj v ruke Eduarda Hegera. A kam sme sa dopracovali odvtedy?

Marína Gálisová

nemôžem sa ubrániť dojmu, že nikam. Alebo ak niekam, tak dozadu. Lebo čo sa stalo za ten rok? Nič. A veľa.

To nič predznamenala dúhová vlajka, ktorú držal v ruke Eduard Heger na smútočnom zhromaždení pred Teplárňou. Bola smutne ovisnutá a akoby ju držal nedobrovoľne – len zo slušnosti. Dobre, aj za impulz obyčajnej slušnosti treba poďakovať – ale iba v tom prípade, keby po tomto geste nasledovalo niečo reálne. Napríklad slušný, nie ponižujúci návrh na zlepšenie života ľudí z LGBTI+ komunity.

Registrované partnerstvá sú pritom na západ od nás bežnou agendou aj konzervatívnych strán. Ba vlastne už nie sú agendou – už sú súčasťou bežného života a nie, nerozvracajú žiadne spoločnosti, naopak. Je to tak, že tie spoločnosti, ktoré priznávajú právo uzatvárať pred štátom zväzok aj svojim občanom, ktorí patria k LGBTI+, sa práveže vyznačujú omnoho vyšším stupňom spoločenskej dôvery a súdržnosti ako tie, ktoré práva LGBTI+ neposkytujú – alebo ich rovno utláčajú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite