Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľby ako správa o spoločnosti

.marína Gálisová .názory

Voličské hlasy sú zrátané a pri pohľade na ne je ľahké podľahnúť smútku. No emócie bokom – málokedy v takýchto momentoch pomáhajú. Skúsme to vziať racionálne. Čo tento volebný výsledok znamená a čo na jeho základe máme robiť?

Marína Gálisová

skutočné voľby (slobodné, demokratické, férové) sú dobro – jednak samy o sebe, z princípu. A jednak ako správa o spoločnosti a jej stave. Tieto, ktoré máme tesne za sebou, boli mimoriadne poučnou správou.

Áno, táto správa má nepríjemné časti. Niektoré až hrozivé. Napríklad to, ako sa vo voľbách podarilo vrátiť Robertovi Ficovi, únoscovi štátu. Značná časť populácie zabudla na obeť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj na stále pokračujúce odhalenia o mafiánskych prepojeniach Smeru. A značnej časti populácie zjavne nedochádza, že Fico nás ťahá na politický Východ, k Putinovi, k Orbánovi, k diktatúram. Alebo – to skôr – to veľkej časti populácie neprekáža.  

Navyše, do parlamentu sa dostali pod značkou SNS najhoršie prvky našej spoločnosti: fašizoidní politici ako Taraba, Kuffa, Huliak. Toto sú prívrženci fašizmu, ktorý nosí masku „grassroots“ konzervativizmu. Pritom v skutočnosti sú to dediči hlinkagardizmu – ohrozenie mieru, normálnosti a zdravého vývoja.

Toto je zlá časť tej správy o spoločnosti, ktorú nám napísali tieto voľby. Ale správa má aj dobré časti, a nie je ich tak úplne málo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite