Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Modus“ hrá Ficovi: Ú-SMER, Ú-SMER, to je šanca premárnená...?

.marian Jaslovský .názory

Aj v českých médiách sa objavila správa, že skupina Modus, ktorá bola československým rodinným striebrom, hrá na mítingoch Smeru a sála spieva aj s Ficom „Úsmev, to je šanca premenená“.

Marian Jaslovský

chápete, táto pieseň otvorila takzvanú veľkú éru slovenskej populárnej hudby. Modus bol značkou Janka Lehotského, spoluzakladateľom bol Ján Baláž a ďalší hudobníci. Vznik máloktorej slovenskej skupiny má tak veľa rôznorodých príbehov. Ikonickými sa však stala až v tejto podobe, a éra s Marikou Gombitovou a Mekym Žbirkom (prišli v roku 1976) bola triumfálna. V roku 1977 Úsmev zvíťazil na Bratislavskej lýre a slávny slovenský pop bol definovaný. Lehotský je naozaj schopný hitmaker a tých piesní bolo veľa. Aj keď Meky a Marika šli po svojom, Janko vedel dať kapele dôstojnosť a atraktivitu. Modus de facto skončil v roku 1988. Vtedy vyšiel album Keď sa raz oči dohodnú.

mená kapiel stratených

V roku 2016 obnovil značku Modus spoluzakladateľ Modusu Ján Baláž. Lehotský sa nerozčuľoval, skonštatoval, že nech si ľudia urobia svoj názor. O Modus mu až tak nešlo, rozvíjal svoju sólový kariéru, bol skrátka inde. V súčasnosti hrá v zostave Baláž – gitara a spev, Ľubomír Stankovský – bicie, Juraj Zaujec – gitara, spev, Pavol Bartovic – klávesy a Juraj Varga – basgitara a spev. Kapela s uneseným názvom hrá podporuje únoscov štátu. Človeku nevdojak zíde na um ako by to vyzeralo, keby značku Pink Floyd prevzal Roger Waters.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite