Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nasledovník?

.juraj Petrovič .názory .téma

Ivan Korčok si tri desaťročia budoval kariéru diplomata a významným spôsobom sa zaslúžil o to, že Slovensko dnes napriek Mečiarovi, Ficovi či Slotovi patrí na Západ. Dnes kandiduje na hlavu štátu.

Juraj Petrovič

po tom, čo prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že v budúcoročných voľbách sa nebude usilovať o znovuzvolenie, dostal Ivan Korčok priamu otázku, či bude kandidovať. Predtým odmietol post jednotky na kandidátke Sasky a neskôr aj predsednícku stoličku, ktorú mu ponúkol Richard Sulík. Neskôr povedal, že ku kandidatúre sa vyjadrí do konca augusta. Bolo teda veľmi pravdepodobné, že sa do boja o najvyššiu funkciu v štáte rozhodne ísť. Stalo sa.

Korčok ako dlhoročný diplomat a spoluarchitekt ukotvenia Slovenska v euroatlantických štruktúrach má hneď niekoľko výhod pred takmer všetkými potenciálnymi protikandidátmi. Zahraničná politika a reprezentácia Slovenska navonok je jednou z hlavných úloh slovenského prezidenta. Tak ako je vo vnútropolitických otázkach kompetenčne slabší, smerom navonok je dôležitým prvkom orientácie krajiny. Málokto si na Slovensku uvedomuje, aké dôležité pre pozíciu Slovenska v zahraničí bolo, že popri Ficových vládach tu po trápnom Mečiarovom poskokovi Ivanovi Gašparovičovi do prezidentskej funkcie nastúpil Andrej Kiska a po ňom Zuzana Čaputová. 

Ďalšou výhodou je, že Korčok má ako prvý vážny kandidát náskok pred potenciálnymi súpermi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite