Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len z teba bude? Európske jazyky a kultúry

.daniela Ivančáková .mladi

Ako sa učia materinský jazyk deti hluchonemých či ako sa proces učenia skúma u bábätiek? O európskych jazykoch a kultúrach na Univerzity of Groningen s Natašou Zemanovou.

.mladí: Čo len z teba bude? Európske jazyky a kultúry pexels.com

čo a kde študuješ?

Som študentkou na University of Groningen v Holandsku a môj odbor sa volá European Languages and Cultures alebo teda európske jazyky a kultúry. Tento odbor má veľmi široký záber, čo mi vyhovuje, lebo som sa nevedela rozhodnúť, čo chcem študovať, vlastne som ani poriadne nevedela, do čoho idem. Skladá sa z troch hlavných profilov – politika, literatúra a lingvistika, teda jazyky. Celý 1. ročník je o predstavení každého z týchto profilov, plus si vyberáme jeden jazyk, ja som si napríklad vybrala taliančinu, no a v 2. ročníku si už volíš konkrétny profil, ja som si zvolila lingvistiku.

prečo ti sa rozhodla pre zahraničie?

Bolo to také lákavé, skúsiť niečo nové. Aj to, žiť sám. Určite som sa bála, aké to bude bez rodiny, ako to budem zvládať, ale myslím, že je to najlepšie rozhodnutie, aké som v živote urobila. Neviem to ani tak vysvetliť niečím racionálnym, bol to skôr taký ten vnútorný pocit, že chcem ísť von, chcem to skúsiť.

baví ťa to?

Baví ma to, určite. Stopercentne. Veľmi ma baví študovať jazyky, hlavne teda tú taliančinu, už len to, naučiť sa za tri semestre jazyk je síce veľmi ťažké, no úplne ma to napĺňa.

aké iné jazyky sú v rámci tohto odboru na výber?

Je ich strašne veľa – španielčina, taliančina, ruština, švédčina, holandčina, nemčina, francúzština, ale aj angličtina.

aký bol tvoj obľúbený predmet?

Mňa osobne to učenie jazyka naozaj baví a aj učitelia sú strašne milí, hlavne Taliani. Takže tá taliančina bola takým mojím obľúbeným predmetom, no super je aj profil lingvistiky, samozrejme, že sú tam horšie a lepšie predmety, ale teraz máme veľmi zaujímavý Language Learning. Je to o tom, ako sa deti učia svoj materinský jazyk, aké to je, keď dieťa neprichádza do styku s jazykom, keď sú rodičia napríklad hluchonemí alebo ako sa učí potom ďalší jazyk, aký je rozdiel v učení jazyka medzi deťmi a dospelými. Naozaj je to veľmi zaujímavé.

sú, naopak, nejaké predmety, ktoré ťa až tak nebavili?

Academic Skills, to bolo strašné. Robili to tri učiteľky, jedna z politiky, jedna z literatúry a jedna z lingvistiky, bolo to prvýkrát, čo viedli tento predmet a oni nevideli, čo robili. Na skúške si proste musel mať šťastie, aby si prešiel. Ale okrem toho nebolo nič iné vyslovene že zlé.

vedela by si navnadiť nejakou zaujímavosťou, ktorú si sa naučila?

Strašne zaujímavé je, ako sa skúma proces učenia jazyka u bábätiek. Robí sa to tak, že výskumníci dajú bábätku cumlík, ktorý monitoruje, akým spôsobom a ako intenzívne ho bábätko cucia. Potom urobia nejaký zvuk vždy, keď bábätko cucne silnejšie, až kým to nepochopí a nezačne úmyselne cucať silnejšie. No a cez to zisťujú, ako sa bábätká učia, ako reagujú na zvuky okolo, ktoré ich eventuálne ten jazyk naučia.

aké sú možnosti zamestnania po doštudovaní?

Priamo z tohto bakalárskeho odboru môžeš byť lingvista, akademik či učiteľ, ale ja si napríklad plánujem robiť pre-Masters a tam už sa otvorí človeku viac možností. Môžeš si urobiť pre-Masters v žurnalistike a ísť týmto smerom alebo môžeš ísť na prekladateľstvo, psycholingvistiku alebo potom z politického profilu sa dá ísť na medzinárodné vzťahy, medzinárodnú organizáciu, môžeš potom pracovať napríklad na postoch v EÚ alebo v iných inštitúciách. Ja osobne som človek, ktorý ešte nevie, čo chce v budúcnosti robiť, čiže mne takéto otvorené možnosti vyhovujú, ale keď chce niekto mať vyslovene istotu v tomto smere, tak tento program asi nie je úplne preňho.

akému typu človeka by si teda odporúčala tento program?

Tak určite človeku, ktorý má otvorenú myseľ, teda že nie je zameraný na jednu konkrétnu vec alebo oblasť. Takému ako ja, že v škole mal dobré známky zo všetkého, všetkému sa venoval a možno práve preto nevie, čo ho baví. Niekomu, kto by sa rád naučil z každého rožku trošku. Je tam politika, lingvistika, literatúra, ktoré nie sú veľmi zamerané na fakty, veľakrát nie je správna odpoveď, skôr ide o tie diskusie, všeobecný rozhľad a osobný názor. Alebo potom niekomu, kto je vyslovene zainteresovaný do jazykov.

daniela Ivančáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Mediálnych štúdií - Žurnalistiky na University of Groningen.

V rámci mladej redakcie sme sa rozhodli spustiť projekt „ČO LEN Z TEBA BUDE?“ zameraný na priblíženie populárnych aj tých menej známych odborov očami ich študentov a absolventov. Chceme tak pomôcť rozhodnutým či váhajúcim stredoškolákom dostať sa k reálnym informáciám aj osobným skúsenostiam mladých zo štúdií na vysokých školách na Slovensku a aj v zahraničí. Krátke rozhovory, alebo teda diely tejto série budú počas nasledujúcich týždňov vychádzať takmer každý druhý deň, v kategórii .mladí. Budeme vďační za akékoľvek odporúčania odborov, ktoré by sme mali spracovať, alebo konkrétnych aspektov, ktoré by vás v rámci rozhovorov zaujímali. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite