Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Ďakujeme, pán Korčok

.milo Hasala .mladi

Vyhral Peter Pellegrini. Áno, slušnosť a kompetentnosť teraz prehráva - a zdá sa, že na Slovensku tradične. Ivan Korčok sa o ne pokúsil a ukázal, že boj o demokratické hodnoty je nevyhnutný, nech dopadne akokoľvek.

.mladí: Ďakujeme, pán Korčok SITA/Milan Illík

to, čo reprezentoval Ivan Korčok v prezidentských voľbách nie je nutné pripomínať. Popri obsahovej ponuke, posúvajúcej Slovensko mentálne ďalej, je dôležitý aj spôsob, ktorým tento obsah komunikoval. Nielenže pevne stál za hodnotami západného sveta, nielenže sa postavil za princípy liberálnej demokracie, ale to všetko robil s obrovským nasadením, s autentickým záujmom o Slovensko a o ľudí a napokon, aj s veľkým srdcom. To znamená veľmi veľa. 

Ivan Korčok priniesol do prezidentského súboja nový rozmer, ktorým oslovil veľké množstvo ľudí. Opäť sa zdvihla vlna nádeje a odhodlania spoločne zabojovať o zmenu, znovu si ľudia začali hovoriť, že to tu má zmysel a perspektívu. Ivan Korčok prebudil to najlepšie v nás. Či už v rovine politickej, keď spojil konzervatívne a liberálne strany, alebo v rovine spoločenskej, keď dal ľuďom nádej na slušnú a vecnú politiku. Spojenie rôznych demokratických prúdov je pre budúcnosť nevyhnutné a Ivan Korčok ukázal, že aj dnes je možné.

Každá prehra, zvlášť v tak dôležitých voľbách, prináša pocit bezradnosti či rozčarovania. Ak to ale myslíme so Slovenskom vážne, musíme pokračovať aj napriek nepriaznivému výsledku. Frustrácia či rezignácia nesmú byť našou odpoveďou na aroganciu a hrubosť. Vďaka pánovi Korčokovi sme chytili nový dych. Teraz je už na nás, aby sme ukázali rovnaké odhodlanie, nasadenie a záujem, ako to dokázal v prezidentskej kampani on. Jedine vtedy, ak budeme stavať na sile, ktorú sme v poslednom období znovu získali, dokážeme ako občianska spoločnosť vytvoriť protiváhu aktuálnej vládnej moci. A možno raz, vytvoriť aj takú atmosféru a podmienky, z ktorých vzíde kompetentná demokratická vláda. Touto prehrou sa to skončiť nemôže.

Pán Korčok, prehrať v druhom kole prezidentských volieb spôsobom, že Vás cynicky označovali za človeka vojny, musí byť deprimujúce. O to viac pokladám za dôležité oceniť to, čo ste do volieb vniesli svojím správaním pri formulovaní výziev a pomenovávaní problémov našej krajiny. Spustili ste v našej spoločnosti niečo dôležité, z čoho môžeme čerpať pri bránení demokratických hodnôt a princípov. Prebudili ste v nás zápal - a za to Vám, pán Korčok, ďakujeme.

Autor je členom novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentom na Gymnáziu Jura Hronca.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite