Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len z teba bude? Filmové štúdiá

.daniela Ivančáková .mladi

Dejiny filmových teórií, kultúra písaného slova a ako v recenzii zaujať, no neprezradiť príliš veľa. O filmových štúdiách na Vysokej škole muzických umení s Eduardom Slamkom.

.mladí: Čo len z teba bude? Filmové štúdiá pexels.com

aký odbor študuješ a kde?

Študujem na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení, konkrétny študijný odbor sa volá Filmové štúdiá, čo sa vlastne zaraďuje pod vedy o kultúre a histórii.

prečo si sa rozhodol ostať na Slovensku?

Nakoľko som mal ten dojem, že patrím na umeleckú školu, bolo na výber buď ísť na zložitú a z pohľadu toho, koľko ľudí sa tam hlási, nedostupnú – FAMU do Prahy, alebo zostať na Slovensku. Taktiež ma tu drží moja milovaná priateľka, čiže aj dlhodobý vzťah zavážil pri tomto výbere.

baví ťa to?

Nemôžem jednoznačne povedať áno, tak ako na ostatné záležitosti v živote, aj na toto sa dá nahliadať z viacerých perspektív. Niečo z toho, čo máme na škole, som si obľúbil, veľmi záleží aj na pedagógovi. Všeobecne by som však povedal, že som očakával viac a tieto moje očakávania zapríčinili, že sa toľko neteším a nebaví ma to tak, ako by mohlo.

čo konkrétne ťa nebaví?

Neprepojenie s praxou je veľmi frustrujúce. Pracujeme samostatne ako taká oddelená katedra, nemáme prepojenie s kolegami z iných praktických odborov, ako sú kamera, strih či réžia. A čo sa týka predmetov, je to veľmi na osobnej preferencii. Mňa nie veľmi posunuli predmety ako filmová reč, kde nebolo jasne štruktúrované učivo. Alebo úvod do audiovizuálnych štúdií je veľmi plytký predmet, kde si človek prečíta zopár kníh, ktoré by podľa mňa stačilo uviesť ako referenciu či povinné čítanie a nie zabrať nimi dva semestre.

a naopak, ktoré predmety ťa najviac bavili?

Dejiny filmových teórií, čo môže znieť nudne, ale obsah presahuje do iných odborov, ako sú lingvistika, filozofia a, samozrejme, film, filmová história, filmológia, filológia a tak ďalej. Je to interdisciplinárny predmet, kde sa preberá mnoho nepoznaného, k čomu len tak človek nepríde.

čo ti tento odbor dá do života?

Čo toto štúdium človeku dá, nie je prax alebo nejaké konkrétne zručnosti, ale kritické myslenie. A to vyzdvihujem. Tento odbor ponúka rozšírenie referenčného rámcu hlavne z hľadiska poznania mediálneho, filozofického alebo historického. Analýza filmov naozaj prinúti zamyslieť sa. Je to kritická práca na inej úrovni, kde človek musí narábať so svojimi argumentami a správne ich podávať.

napadá ti aj nejaká konkrétnejšia zaujímavosť?

Je tam taký zaujímavý, trochu žurnalistický predmet, kultúra písaného slova, kde sa človek musí naučiť vyjadriť svoje myšlienky tak, aby neprezradil priveľa. Napríklad v recenzii nesmie prezradiť, čo sa bude diať v celom filme, aby to čitateľ stále chcel vidieť.

aké sú možnosti zamestnania po doštudovaní tohto odboru?

Sú profesie, ktorými sa na Slovensku sa neuživíš, ako napríklad filmový kritik, ale môžeš robiť v Slovenskom filmovom ústave akúkoľvek odbornú činnosť, si na to disponovaný, lebo ovládaš históriu filmov, techniky spracovania a tak ďalej. No a potom tým, že je tam určitý dotyk s dramaturgiou, môžeš byť programovým manažérom, napríklad v RTVS, alebo projektovým manažérom rôznych kultúrnych inštitúcií, alebo potom pedagógom so zameraním na kultúru. Naši absolventi sú napríklad vedúcimi v Audiovizuálnom fonde alebo vyberajú programy v kinách, ako je Lumière či v košickom Úsmeve.

akému typu človeka by sa tvoj odbor páčil?

Študenti Filmových štúdií sú zameraní, samozrejme, na umeleckú stránku, sú to trochu tichší, dumavejší ľudia, ktorí majú talent na písanie či už recenzií, alebo poviedok, proste spisovatelia. Väčšinou sú introvertní, aj keď máme zopár extrovertov, ktorých tiež naozaj potrebujeme, aby viac rozprávali a šírili osvetu. Samozrejme by to mal by to byť človek, ktorý je ovplyvnený či už slovenským, alebo svetovým filmom. 

odporučil by si Filmové štúdiá?

V ich momentálnom štádiu na našej fakulte nie. Odbor je to veľmi zaujímavý, určite by som odporučil skúsiť to v Čechách alebo inde v zahraničí. Na druhej strane, to, koľko sa my učíme a venujeme filmom, ti žiadna iná škola na Slovensku neponúkne.

daniela Ivančáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Mediálnych štúdií - Žurnalistiky na University of Groningen.

V rámci mladej redakcie sme sa rozhodli spustiť projekt „ČO LEN Z TEBA BUDE?“ zameraný na priblíženie populárnych aj tých menej známych odborov očami ich študentov a absolventov. Chceme tak pomôcť rozhodnutým či váhajúcim stredoškolákom dostať sa k reálnym informáciám aj osobným skúsenostiam mladých zo štúdií na vysokých školách na Slovensku a aj v zahraničí. Krátke rozhovory, alebo teda diely tejto série budú počas nasledujúcich týždňov vychádzať takmer každý druhý deň, v kategórii .mladí. Budeme vďační za akékoľvek odporúčania odborov, ktoré by sme mali spracovať, alebo konkrétnych aspektov, ktoré by vás v rámci rozhovorov zaujímali. 

mladá redakcia týždňa

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite