Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len z teba bude? Východoázijské jazyky a kultúry

.alexandra Matoľáková .mladi

Duchovia šmýkajúci sa po streche aj korpusová lingvistika. O štúdiu východoázijských jazykov a kultúr s Annou Kristínou Pristášovou.

.mladí: Čo len z teba bude? Východoázijské jazyky a kultúry sita/AP Photo/Andy Wong

anna, čo študuješ a kde?

Študujem východoázijské jazyky a kultúry so zameraním na sinológiu, čiže jazyk a kultúru modernej Číny a študujem to na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

v čom spočíva tvoj odbor?

Štúdium sinológie rozhodne nie je to isté ako učiť sa po čínsky v jazykovej škole. Neštudujem tento odbor, aby som sa naučila po čínsky, hoci aj to je, samozrejme, súčasťou, ale sinológiu študujem preto, aby som rozumela čínskej kultúre, histórii, pochopila čínsky jazyk, ako vzniká a prečo funguje, tak ako funguje. Ide o to poznať jazyk, nie ho ,,len” ovládať. Nie je to prekladateľský odbor. 

čo je budúcou náplňou práce sinológa?

Sinológ je človek, ktorý sa akademicky venuje čínskej kultúre. Prax je rozdielna. Táto profesia ponúka širokú škálu možností od práce na akadémii, cez publikácie odborných kníh, konzultácie vo firmách, ktoré spolupracujú s čínskymi podnikmi, ale veľa ľudí sa živí aj prekladom či tlmočením z čínštiny. 

čo ťa motivovalo vybrať si práve tento odbor? 

Vždy som inklinovala k cudzím jazykom. A prečo čínština? Veľa ľudí má čínštinu zaškatuľkovanú ako komplikovaný jazyk, ťažký na naučenie či pochopenie. Mňa to naopak fascinovalo. Chcela som zistiť ako čínsky jazyk funguje a ako veľmi sa odlišuje od našich slovanských jazykov.

rozhodla si sa pre štúdium na Slovensku.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite