Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len z teba bude? Územné plánovanie​

.daniela Ivančáková .mladi

Dizajnovanie ulíc mesta, geoinformatika, no aj o tom, ako sa Holanďania chránili pred povodňami počas stredoveku. O územnom plánovaní na University of Groningen s Michalom Bartekom.

.mladí: Čo len z teba bude? Územné plánovanie​ pexels.com

čo študuješ a kde? 

Študujem v Holandskom Groningene Spatial Planning and Design, po slovensky Územné plánovanie, čo je vlastne veda, ktorá sa zaoberá mestom alebo všeobecne územím a ako ho správne naplánovať. Je to niečo ako tie hry, kde staviaš mestá, ale trošku zložitejšie, a teda v reálnom svete. 

prečo práve Groningen, prečo zahraničie? 

Nebolo to veľmi ťažké rozhodovanie, lebo slovenské vysoké školstvo nie je úplne na najvyššej úrovni. No a od známych som počúval, že v zahraničí sa kladie väčší dôraz na aplikované a praktické zručnosti, ktoré sa pretavujú aj do výsledkov týchto univerzít, napríklad naša Groningenská je v rebríčkoch v top 100 sveta. 

baví ťa územné plánovanie? 

Samozrejme, vybral som si to, lebo v tom vidím istý zmysel. 

aké predmety ťa najviac bavia a aké, naopak, najmenej?

Ja osobne sa profilujem viac do popisovania miest, čo zahŕňa dáta a ich spracovanie, AI či štatistiku, čiže to spojenie informatiky a geografie je v tom prominentné. V rámci územného plánovania sa však dá ísť aj dizajnovým smerom, čo je potom už reálne navrhovanie pozemkov či pracovanie s legislatívou. Pre mňa však boli zaujímavé hlavne predmety ako Geospatial Data Science alebo teda Geoinformatika či Štatistika, menej ma bavili kurzy typu Management of Stakeholders či Governance.  

naučil si sa v rámci svojho odboru nejakú zaujímavosť, niečo, čo ťa fascinuje?  

Celkom zaujímavou vecou je, že holandské mestá a dediny boli v stredoveku často zaplavované morom, a teda museli vymyslieť spôsob, ako sa chrániť pred povodňami. Robili to tak, že všetko, čo mali – odpad, staré rastliny, dokonca mŕtvy dobytok, hádzali do stredu dediny, a tým si vyvyšovali centrum, kde potom stavali. Až neskôr prešli na odčerpávanie vody preslávenými veternými mlynmi, ktoré patria k tradičnému obrazu Holandska. 

„Celé štúdium konzultujete svoje projekty s inými ľuďmi, dostávate nové perspektívy a to je veľmi obohacujúce.“

aké sú možnosti uplatnenia po doštudovaní tohto odboru? 

Tak, človek môže pre developera vyberať pozemky, ktoré by sa hodili na výstavbu a ako by mohli vyzerať, vyhodnocovať, kde sa čo môže stavať, kedy sa to tam môže stavať, či sa to tam hodí alebo nie. Prípadne môže pre nejakú verejnú inštitúciu, ako napríklad MIB (Metropolitný inštitút Bratislavy) robiť všelijaké územné plány, pripravovať podklady pre budúcu infraštruktúru či stavanie alebo naozaj už designovať konkrétne ulice mesta. Dá sa ísť aj tým mojím smerom, robiť s dátami pre architektonické firmy, konzultačné firmy, developerov, ale aj rôzne iné biznis modely. Nedávno dokonca vznikol na Slovensku Úrad pre územné plánovanie, zároveň existujú vo väčších mestách inštitúty na územné plány, ako spomínaný MIB. 

dala ti niečo univerzita aj do bežného života? 

Veľmi dôležitou vecou je podľa mňa komunikácia s ľuďmi a štúdium je tu naozaj zamerané na prácu v tíme. Robíme veľa reálnych projektov, aké vám môže dať zamestnávateľ, keď prídete do praxe, no hlavne tá spolupráca je dôležitá. Celé štúdium konzultujete svoje projekty s inými ľuďmi, dostávate nové perspektívy a to je veľmi obohacujúce. 

skús opísať typ človeka, ktorému by sa územné plánovanie mohlo páčiť.

Asi by mal mať záujem o verejný priestor a všeobecný prehľad, lebo tu veľa pracujeme s kontextami a viac-menej sa počíta s tým, že človek už pozná nejaké geografické a politické reálie. Uchytia sa u nás aj umelecky nadaní, ale musia byť do istej miery aj technicky zdatní. Ak je to problém, tak by som odporučil skôr architektúru alebo urbanizmus, ktoré sú v Holandsku taktiež na vysokej úrovni. V územnom plánovaní človek veľa robí s ľuďmi, čiže by mal byť aj komunikatívny. Maturovať by som odporučil ísť z matematiky, lebo tá štatistika je celkom dôležitá a koho baví geografia, tak buď to, alebo potom informatika sa môže hodiť.

odporučil by si svoj odbor? Neľutuješ, že si sa preň rozhodol?  

Myslím si, že je to dobrý a potrebný odbor aj na Slovensku, no je žiadaný tiež v Holandsku, Dánsku či Rakúsku. Na našej univerzite je aj veľmi dobre postavený, čo sa týka štúdia, a sú tu skvelí profesori, často máme aj hosťujúcich profesorov z najlepších univerzít sveta. Určite neľutujem, že som sa pre to rozhodol, ale počas môjho štúdia som zistil, že ma to viac láka k tej geoinformatike, k zameraniu na prácu s rôznymi softvérmi, čiže tým smerom potom pôjdem na magisterské študium.

World University Rankings 2024: University of Groningen = 79. miesto

daniela Ivančáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Mediálnych štúdií - Žurnalistiky na University of Groningen.

V rámci mladej redakcie sme sa rozhodli spustiť projekt „ČO LEN Z TEBA BUDE?“ zameraný na priblíženie populárnych aj tých menej známych odborov očami ich študentov a absolventov. Chceme tak pomôcť rozhodnutým či váhajúcim stredoškolákom dostať sa k reálnym informáciám aj osobným skúsenostiam mladých zo štúdií na vysokých školách na Slovensku a aj v zahraničí. Krátke rozhovory, alebo teda diely tejto série budú počas nasledujúcich týždňov vychádzať takmer každý druhý deň, v kategórii .mladí. Budeme vďační za akékoľvek odporúčania odborov, ktoré by sme mali spracovať, alebo konkrétnych aspektov, ktoré by vás v rámci rozhovorov zaujímali. 

mladá redakcia týždňa

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite