Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len z teba bude? Anglický jazyk a kultúra

.daniela Ivančáková .mladi

Prekladanie stredovekých textov s písmenami, ktoré už neexistujú a fonetická abeceda v malíčku. O lingvistike na University of Groningen s Táňou Beluskou.

.mladí: Čo len z teba bude? Anglický jazyk a kultúra pexels.com

čo študuješ a kde?

Môj odbor sa volá English Language and Culture a študujem ho v holandskom študentskom meste Groningen. Náplňou je najmä anglický jazyk a s tým, ako vyplýva z názvu, spojená kultúra, lingvistika a literatúra. Ja sa už vyše roka špecializujem vyslovene na lingvistiku. 

aké sú iné možnosti špecializácie? 

Moderná literatúra a stredoveká literatúra. 

čo sú najviac a naopak najmenej zaujímavé predmety, ktoré si mala?

Najzaujímavejšie predmety sú pre mňa tie zamerané na lingvistiku, napríklad Sociolingvistika, kde sme sa učili, ako sa momentálne vyvíja jazyk, ako ním ľudia rozprávajú a takéto spoločenské aspekty. Rovnako sme mali veľmi zaujímavé predmety v stredovekej literatúre. Tam ma veľmi bavil predmet zameraný na anglického spisovateľa Chaucera. Minulý rok sme mali aj Morfológiu, kde sme sa učili, ako sa skladajú slová, porovnávali sme to s inými jazykmi, to sa mi tiež celkom páčilo. Fonológia bola taktiež zaujímavá, no užitočný predmet je aj EAP, čo znamená English for Academic Purposes. 

Asi najhorší predmet sa volal Composition, kde sme sa učili, ako sa majú robiť prezentácie, čo je v podstate celkom dobrá znalosť, no pracovali sme tam 8 týždňov s jedným textom, s jednou asi päťstranovou poviedkou, a to už sa na to potom nedalo sústrediť. Dobrá myšlienka, zle postavený predmet.

povedz nejakú zaujímavosť, ktorú si sa naučila. 

Ako som spomínala fonológiu, tak si myslím, že je celkom fajn, že viem čítať fonologickú abecedu úplne bez problémov. Viem aj preložiť texty do fonologickej abecedy, na čo som celkom hrdá. Mali sme tiež jeden predmet, kde sme prekladali stredoveké texty do modernej angličtiny. To bolo veľmi náročné, ale zaujímavé, naučiť sa čítať texty, v ktorých sa vyskytujú písmená, ktoré už v dnešnej abecede neexistujú.

„Ak tento odbor niekoho zaujme, treba spomenúť, že posledné dva roky po sebe bol vyhlásený za jeden z top 10 bakalárskych odborov v Holandsku.“

dal ti tvoj odbor aj nejaké praktickejšie skúsenosti do života? 

Určite som sa naučila dobre písať, pretože na tej lingvistike a literatúre sme nútení písať texty, sme nútení prepisovať ich a rozmýšľať nad tým, čo píšeme. Nie všetky odbory majú také prísne kritériá na písanie, ako máme my, čiže to ma dosť posunulo. Taktiež som sa zlepšila v čítaní s porozumením, čo sa týka najmä práce s akademickými článkami a výskumami.

ty už vlastne teraz končíš bakalára, tak keď sa pozrieš celkovo na tie tri roky, odporučila by si Anglický jazyk a kultúru? 

Tento odbor je užitočný, najmä ak sa chce človek venovať jazykom. Spolužiaci, ktorí s tým chcú pokračovať aj na magistra, sa môžu venovať napríklad prekladateľstvu, žurnalizmu či inému druhu písania. Ja som uvažovala nad učiteľstvom angličtiny, ktoré sa takisto dá robiť po dokončení tohto odboru. Ale je tam toho veľa – tlmočníctvo, korektúra či forenzná lingvistika. Ak tento odbor niekoho zaujme, treba spomenúť, že posledné dva roky po sebe bol vyhlásený za jeden z top 10 bakalárskych odborov v Holandsku a je to najlepší odbor v Holandsku zameraný na anglický jazyk. Takže určite je to veľmi dobrá voľba. 

akému typu človeka by si odporučila tvoj odbor? Čo by ten človek mal mať rád, čo by ho malo zaujímať? 

Mal by rád čítať a tým nemyslím iba nejakú oddychovú literatúru, ale naozaj by mal byť sústredený na texty, ktoré číta, poprípade aj nejaké odbornejšie články, lebo tento odbor má naozaj veľa čítania, čo sa týka aj literatúry, aj lingvistiky. Na niektorých predmetoch sa stáva, že dávajú prečítať knižku na týždeň, takže určite ten vzťah k čítaniu by tam mal byť. Samozrejme, aj vzťah k angličtine, k jazykom a povedala by som, že by tam malo byť isté niečo aj k slovenčine, pretože veľa predmetov rieši gramatiku, rozoberá sa vetná skladba a podobné veci, s akými sa stretnete na stredoškolskej hodine slovenčiny. A potom by som povedala písanie – ak človek rád píše, či už sú to nejaké články, niečo odborné, pre školské časopisy alebo je to len nejaká tvorba pre seba, písanie poviedok či básní, bude sa mu to na tomto odbore hodiť. 

a keď máš povedať za seba osobne, baví ťa to?

Baví, najmä tá Lingvistika, ale posledný semester som mala ako Minor Psychológiu. Možnosť Minoru majú tu v Groningene takmer všetky odbory. Počas prvého semestra tretieho bakalárskeho ročníka si takto môžeš v rámci našej univerzity vyskúšať na pol roka iný odbor. Ja som si takto vyskúšala Psychológiu a tá ma baví o niečo viac ako Lingvistika, no tieto dva odbory sa dajú aj pomerne dobre skombinovať. 

Top Degree Programmes in the Dutch Higher Education Guide: University of Groningen, English Language and Culture = 76/100 bodov

World University Rankings 2024: University of Groningen = 79. miesto

daniela Ivančáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Mediálnych štúdií – Žurnalistiky na University of Groningen.

V rámci mladej redakcie sme sa rozhodli spustiť projekt „ČO LEN Z TEBA BUDE?“ zameraný na priblíženie populárnych aj tých menej známych odborov očami ich študentov a absolventov. Chceme tak pomôcť rozhodnutým či váhajúcim stredoškolákom dostať sa k reálnym informáciám aj osobným skúsenostiam mladých zo štúdií na vysokých školách na Slovensku a aj v zahraničí. Krátke rozhovory, alebo teda diely tejto série budú počas nasledujúcich týždňov vychádzať takmer každý druhý deň, v kategórii .mladí. Budeme vďační za akékoľvek odporúčania odborov, ktoré by sme mali spracovať, alebo konkrétnych aspektov, ktoré by vás v rámci rozhovorov zaujímali. 

mladá redakcia týždňa

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite