Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Čo len z teba bude? Právo

.alexandra Matoľáková .mladi

Štúdium práva dá človeku viac než len právne vedomosti. Ide aj o to, naučiť sa formulovať vlastný názor. O štúdiu práva s Marekom Janigom.

Alexandra Matoľáková

marek, čo študuješ a kde?

Študujem právo na právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Momentálne som v druhom ročníku a pôsobím aj ako ročníkový senátor.

prečo si sa rozhodol pre štúdium práva na Slovensku? Nelákalo ťa zahraničie?

Zvažoval som aj štúdium v zahraničí, no právo ako študijný odbor je špecifické v tom, že sa zväčša nedá študovať v krajine, v ktorej ho následne človek neplánuje vykonávať v praxi. My sa na fakulte zaoberáme aj základmi európskeho práva alebo medzinárodného práva. Existujú zákony, ktoré sú všeobecne využiteľné, ale primárne sa orientujeme na zákony, ktoré platia na Slovensku. Každá krajina má svoje vlastné špecifické právne oblasti. Ja som zažil stredoškolské štúdium v USA, ale svoju budúcnosť vidím tu, na Slovensku.

s akými predmetmi sa študenti práva môžu stretnúť?

V prvom semestri sa začína skôr teoretickými predmetmi, ako sú filozofia či teória práva, no počas bakalárskeho štúdia sa študent dostáva aj k praktickej oblasti. Rozoberá sa Občiansky zákonník či finančné právo, preberajú sa súdne procesy. Ako voliteľné predmety sú na výber aj oblasti zdravotného a volebného práva či právo vo filmovom umení.

medzi laickou verejnosťou stále žije presvedčenie, že právo je o memorovaní  zákonov. Súhlasíš s týmto stereotypom?

Naša fakulta prešla reformou, čo sa týka vzdelávacieho programu. Počas prvého semestra môže študent nadobudnúť pocit, že si musí veci memorovať, keďže hneď na začiatku sa kladie dôraz na učenie sa definícií, ale je to ako v matematike. Človek sa musí najprv naučiť násobilku, aby mohol riešiť ďalšie príklady, no to neznamená, že matematika je iba o bifľovaní. Niektoré fakty, skrátka, človek vedieť musí. A rovnako to funguje aj v práve.

čo také, čo si sa naučil, ťa prekvapilo? 

Že právo nie je len o vedomostiach, ale aj o šikovnosti. Dokázať zhodnotiť dôkazy, rozanalyzovať situáciu či pracovať s jednotlivými zákonmi a predpismi. A koniec koncov vedieť to aj podať, vysvetliť. 

kroky absolventa právnickej fakulty nevedú vždy iba do súdnych siení. Aké pracovné možnosti sa vyštudovaným právnikom naskytujú?

Právo je veľmi flexibilný odbor. Človek s právnickým diplomom si môže vybrať klasické povolania ako napríklad advokát, prokurátor či notár, ale právnici sú veľmi potrební aj na ministerstvách. Právo majú často vyštudované aj riaditelia firiem či manažéri, je teda využiteľné v mnohých oblastiach. Disponovať právnickými vedomosťami je prínosné aj v bežnom živote, čo je v porovnaní s inými odbormi plusom.

„Nejde len o to, že viem, čo sa píše v Občianskom zákonníku, no dokážem lepšie argumentovať, vyjadriť svoj postoj, sformulovať myšlienky.“

do akej miery sa na vašej fakulte venujete politickým témam?

Politiku považujem za neoddeliteľnú súčasť práva. Legislatívne procesy, ktoré sa dejú v parlamente riešime dennodenne. Či už to bolo referendum o predčasných voľbách, aktuálne, ústavné limity alebo aj bežné veci, akým je prijímanie nových zákonov. Medzi týmito dvoma oblasťami, právom a politikou, vidím veľký prienik.

vy ste študenti a teda pohybujete sa na akademickej pôde. Má tam politika svoje miesto?

Cieľom vysokých škôl nie je byť apolitickými, musia byť však nestrannícke. Vyplýva to aj zo Zákona o vysokých školách, ktorý hneď v prvom paragrafe hovorí, že je poslaním vysokých škôl ,,zapájať sa do verejnej diskusie o spoločenských a etických otázkách a o utváraní občianskej spoločnosti“. Špecificky v štúdiu práva sa tieto dve oblasti, vzdelávacia inštitúcia a politika, nedajú oddeliť. Napríklad aj preto, že sú to práve právnici, ktorí vytvárajú a implementujú schválené zákony do praxe.

zohráva v právnickej sfére úlohu aj morálka? V akom meradle?

Študenti vyšších ročníkov majú aj predmety ako právna etika či schopnosti a zručnosti právnického povolania, kde sa riešia etické kódexy či dilemy, s ktorými sa stretávajú sudcovia. Nie je to teda len o učení sa paragrafov, no ja osobne by som privítal ešte väčší počet seminárov zameriavajúcich sa na hodnotové aspekty nášho povolania.

novinári bežne zažívajú útoky najmä zo strany politikov. Ty si ako študent práva zažil niečo podobné. Myslíš si, že vykonávanie právnického povolania môže byť nejakým spôsobom ohrozujúce?

Nakoľko právnici sú často uprostred veľkých káuz, povolanie sudcu či advokáta môže mať aj mnoho negatívnych dopadov. Povolaní, ktoré súvisia s právom, je však veľa. Je to obrovské penzum ľudí, o ktorých sa vo verejnom priestore vôbec nehovorí, či už ide o notárov, úradníkov a pod. Ani byť advokátom nepovažujem za riskantné, teda pokiaľ nejde o vyslovene exponované alebo nebezpečné kauzy. Je to štandardné povolanie, ktoré vykonáva veľa ľudí.

pre koho je vhodné štúdium práva?

Nie je vyslovene jeden typ človeka, ktorý sa hodí na právo. Máme viacero študentov práva, ktorí sú skôr introvertní a najradšej sa venujú čítaniu a skúmaniu jednotlivých zákonov, a na druhej strane je v našom odbore veľa extrovertov, ktorí sa chcú vyjadrovať na každom seminári, a obom týmto skupinám je poskytnutý priestor. No určite je dobré, aby študent práva nemal problémy diskutovať s človekom s iným názorom, mal ochotu hľadať nové riešenia a zamýšľať sa nad informáciami, nielen ich pasívne prijímať.

odporučil by si svoj odbor aj ešte nerozhodnutým stredoškolákom?

Myslím si, že to človeku dá viac ako len právne vedomosti. Mňa to posunulo aj v osobnostnej rovine. Nejde len o to, že viem, čo sa píše v Občianskom zákonníku, no dokážem lepšie argumentovať, vyjadriť svoj postoj, sformulovať myšlienky… jednoducho, naučil som sa formulovať svoj vlastný názor.

alexandra Matoľáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Žurnalistiky na Univerzite Komenského v Bratislave.

V rámci mladej redakcie sme sa rozhodli spustiť projekt „ČO LEN Z TEBA BUDE?“ zameraný na priblíženie populárnych aj tých menej známych odborov očami ich študentov a absolventov. Chceme tak pomôcť rozhodnutým či váhajúcim stredoškolákom dostať sa k reálnym informáciám aj osobným skúsenostiam mladých zo štúdií na vysokých školách na Slovensku a aj v zahraničí. Krátke rozhovory, alebo teda diely tejto série budú počas nasledujúcich týždňov vychádzať takmer každý druhý deň, v kategórii .mladí. Budeme vďační za akékoľvek odporúčania odborov, ktoré by sme mali spracovať, alebo konkrétnych aspektov, ktoré by vás v rámci rozhovorov zaujímali. 

mladá redakcia týždňa

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite