Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Bezmoc mocných

.milo Hasala .mladi

Čím to je, že mladý človek, zdanlivo bezmocný, dokáže zohrať tak dejinne významnú úlohu? Mladícky zápal pre pravdu a spravodlivosť či túžba po slobode môžu byť zrejme takými silnými zbraňami, že dokážu meniť režimy a vlády. Naposledy nám to ukázali Ján Kuciak spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou. Opäť nám pripomenul, ako veľmi zraniteľná môže byť moc, konfrontovaná odvážnym mladým človekom.

.mladí: Bezmoc mocných SITA/Viktor Zamborský

goliášov syndróm

Moc si zvykne sama sebe navrávať, že ju nemožno ohroziť. Je si až príliš istá svojou silou, v opojení z ktorej koná a dáva jej pocit nedotknuteľnosti a zároveň možnosti urobiť čokoľvek, čo si zaumieni, akokoľvek zvrátené to je. Tým väčšmi, ak jej odporcom nie je obdobne veľká sila, no zdanlivo malý a neškodný súper, v podobe Dávida. A predsa tento „Dávid“, napriek protivníkovej nepopierateľnej prevahe, dokáže zviesť súboj a dokonca nad Goliášom zvíťaziť.

rola mladých

Boj s mocou býva spravidla tvrdý, nebezpečný a predovšetkým nerovný. Aj napriek tomu sa naň odhodlávajú i mladí ľudia, na pohľad bezbranní či slabí. Zdanie však klame, nakoľko mladosť, svojimi typickými prejavmi, predstavuje pre moc značné ohrozenie. Práve ona totižto zvykne romanticky a bezvýhradne zastávať hodnoty, akokoľvek je situácia zložitá a nebezpečná. Svojou drzou či idealistickou povahou dokáže poukazovať na prešľapy a nerovnosti a stáť si za svojou pravdou. 

„Zakaždým moc škrípajúc zubami musela uznať, že bola oslabená, avšak nie veľkým vojskom, hrubou silou, no hlasom odvážnych mladých ľudí.“

Ešte sa nemieni pridať do dlhého radu zhrbených chrbtov. A napokon, práve mladosť najlepšie kontrastuje so lžou a nenávisťou, keď stojí tvárou v tvár mocným. V tom tkvie význam role „Dávida“, ktorá bola už mnoho ráz pre naše dejiny zlomovou.

naši „Dávidovia“

Mladí ľudia dokázali uplatniť svoje danosti mnohokrát a stáli pri kľúčových momentoch našej spoločnosti. Niekedy šťastne, inokedy zase nie. Vždy však platilo, bez ohľadu na výsledok, že spôsobili moci obrovské problémy. Ján Palach, ktorého výkrik do čiernej tmy ukázal, že sa nemožno zmieriť s obludnou totalitou, spôsobil komunistom starosti, aké si pri jednom jedinom študentovi nevedeli predstaviť. V novembri 1989 už nie jeden študent, ale tisíce a desaťtisíce mladých ľudí, odmietajúcich neľudský režim, stáli na námestiach a významne ho pomohli zrútiť. A napokon, Ján Kuciak, mladý novinár, zavraždený kvôli svojej odvážnej práci a túžbe po pravde a spravodlivosti a následne hnutie Za slušné Slovensko, ktoré dokázalo prinútiť premiéra Fica odstúpiť z funkcie. Zakaždým moc škrípajúc zubami musela uznať, že bola oslabená, avšak nie veľkým vojskom, hrubou silou, no hlasom odvážnych mladých ľudí.

bezmoc mocných

Dnes sa môže opäť raz javiť, že vládna moc nepozná zábrany. Že si je istá svojou silou a viac sa nemieni riadiť pravidlami. Páni Fico, Kaliňák, Eštok, Danko, Pellegrini a ďalší, nebuďte však prekvapení, keď vás pri všetkej vašej bohorovnosti a spupnosti premôže ďalší odvážny „Dávid“. Pretože, parafrázujúc Havlovu esej Moc bezmocných, tvárou v tvár sile takýchto „Dávidov“ môžete raz stáť, akokoľvek mocní, úplne bezmocne.

milo Hasala  je členom novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentom na Gymnáziu Jura Hronca. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite