Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladí .týždňa: Štvrtá fáza národného obrodenia

.milo Hasala .mladi

Je to nevídané, no zdá sa, že Slovensko po skoro dvesto ročnej pauze nadviazalo vďaka svojim politickým elitám na hnutia národného obrodenia. Samozrejme, svojskou formou poňaté prichádzajú s novými špecifikami a cieľmi, ktorými chcú pozdvihnúť zúbožený národ.

Mladí .týždňa: Štvrtá fáza národného obrodenia SITA/Milan Illík

poučení históriou

Od konca 18. storočia až po samotný revolučný rok 1848 prešlo hnutie národnej obrody rôznymi premenami. V postupnosti bernolákovci, kollárovci a štúrovci sa navzájom odlišovali konfesiou. ideovými východiskami či preferovaným jazykom. Zakladali rôzne inštitúcie a spolky pre výchovu pospolitého ľudu. I naša štvrtá fáza prináša nové úmysly, idey, ba dokonca aj formu jazyka. To všetko má pravdaže, poučená z chýb predošlých fáz, dôkladne premyslené, aby bola tentoraz úspešná na plnej čiare.

dankovčina, primitivizmus, či špeciálna prokuratúra

Ako základ pre každé hnutie tohto druhu prichádzajú dnešní predstavitelia s vlastným jazykom. Žiadna bernolákovčina, biblická čeština alebo štúrovčina, ako to bolo v predchádzajúcich fázach! Predstavili nám dankovčinu, jazyk oslobodený od zložitých výrazov a bohatej slovnej zásoby, ostatne, na čo by nám aj bola. Jazyk pre správny, jednoduchý, sedliacky národ (ktorý nám vždy a ochotne odovzdá hlasy a moc), má byť dostatočne infantilný a banálny. A že ľudia otupejevjajú!

Čo sa „veľkých ideí“ týka, noví obroditelia nezaháľali. Bernolákovci vychádzali z osvietenstva, kollárovci z panslavizmu, štúrovci z nacionalizmu. To všetko sú dnes myšlienky pre poriadny národ vcelku prebytočné, a tak nám od septembra predstavujú svoj „-izmus“ - primitivizmus. Naozaj veľkolepá ideológia, šíriaca sa bezprecedentne rýchlo a účinne. Zasahuje a okupuje mysle veľkých más a je zárukou poriadnej obrody národa.

Každá z etáp sa za svojho pôsobenia usilovala o vybudovanie inštitúcie, ktorá by správne smerovala ľud. Možno spomenúť Slovenské učené tovarišstvo či spolok Tatrín. Dnes to však vyzerá tak, že „národovci“ o nič také neusilujú, naopak, zastrájajú sa skôr veľkým rušením. A aby sa nepovedalo, vytvorili aspoň nové ministerstvo, ktoré pomôže získať Slovákom skrze športové úspechy zašlú slávu.

A čo sa náboženstva týka, tu už vsadili na istotu. Poučení z rozporov medzi konfesiami, ktoré výrazne komplikovali prácu našich dejateľov v 19. storočí, „pokrstili sa“ za pokrytcov. Skvelé a dômyselné riešenie! Keď bude treba byť katolíkom, budú katolíci, ak evanjelikom, tak evanjelici, a ak bude nutný ateizmus, budú zarytými ateistami (jeden z nich to už raz o sebe tvrdil).

pamätajme na Kossutha

Také je mentálne a intelektuálne vybavenie štvrtej fázy nášho národného obrodenia. Zabudli sme však na kľúčový a spájajúci faktor prvých troch hnutí, a to vzťah k Maďarsku. Táto garnitúra zvolila úplne odlišný postoj k našim južným susedom. Nazvime ho viac než priateľským. U do hrudi bijúcich sa Slovákov zvláštne, nie? Majme však na pamäti, že aj Ľudovít Štúr sympatizoval s myšlienkami a politickým programom Kossuthovho Maďarska. Až do momentu, kým nezistil, že hoci hodnotovo sa zhodujú, Kossuth nepovažuje Slovákov za národ hodný existencie. A tak vyšla Štúrova buditeľská práca na dlho nazmar. Aspoň nad tým by sa mohli dnešní „národní buditelia“ pri požmurkávaní na Orbána zamyslieť.

milo Hasala  je členom novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentom na Gymnáziu Jura Hronca. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite