Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Volebný rok v USA: Držte si klobúky, nastal čas primárok!

.gabriela Sedmáková .mladi

Zatiaľ čo sa väčšina Slovenska zaoberá marcovými voľbami na post prezidenta, zvyšok sveta upína pohľad na Spojené štáty, kde sa tento rok tiež bude voliť nová hlava štátu. Veľkú pozornosť lákajú predovšetkým posledné republikánske primárky, ktoré už tradične odštartovala Iowa 15. januára a osem dní za ňou prebehli ďalšie v New Hampshire. Ako tieto primárky dopadli, čo ich výsledky znamenajú a čo nás pred novembrovými voľbami v USA ešte čaká?

Volebný rok v USA: Držte si klobúky, nastal čas primárok! SITA/AP Photo

ready, set... Iowa!

Republikánske primárky v Iowe (presnejšie Iowa Republican presidential caucuses) so sebou priniesli niekoľko zaujímavých udalostí, no svetlo reflektorov si nepochybne získalo odstúpenie Rona DeSantisa z predvolebného súboja. DeSantis, republikánsky guvernér Floridy, si meno aj v médiách mimo USA získal hlavne vďaka tzv. 'Don’t Say Gay' bill (nariadenie ,Nepoužívaj slovo gay’), presnejšie Parental Rights in Education Act (Zákon o rodičovských právach vo výučbe). 

Cieľom tohto zákona bolo obmedziť LGBTI+ témy a zároveň dať väčší priestor rodičom, aby mohli žalovať školy, ak sa im nepáči, čo sa v nich vyučuje – mnohé školské knižnice na Floride tak museli odstrániť niektoré knihy zaoberajúce sa rasovou či LGBTI+ tematikou. 

DeSantisovo meno taktiež nabralo na poznateľnosti po medializovanom súdnom spore z minulého roka medzi floridskými zábavnými parkami spoločnosti The Walt Disney Company a guvernérom. 

SITA/AP Photo/Sean Rayford

Ron DeSantis bol dlhšiu dobu spájaný s predstavou vyzývateľa bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorý však vo všetkých prieskumoch viedol s náskokom. Prieskum pre The New York Times z júla 2023 ukazoval, že Trump má ako potenciálny nominant na prezidenta za Republikánov pred DeSantisom veľký náskok, no DeSantis bol druhý. Všetci ostatní – Mike Pence či Nikki Haley – nepresiahli ani 3 % v preferenciách. Posledné mesiace však popularita Rona DeSantisa klesala aj kvôli jeho nie príliš zdarenej kampani. Nakoniec v Iowe skončil druhý, no od Trumpa ho delilo 30 percentuálnych bodov – získal iba deväť delegátov, zatiaľ čo Trump ich získal dvadsať. DeSantis po tom, ako ohlásil, že zo súboja o republikánsku nomináciu na prezidenta odstupuje, vyjadril svoju podporu Trumpovi, ktorý zasa na oplátku vyhlásil, že sa teší na ďalšiu spoluprácu s ním. 

jeden chlapík, jedna dáma

Nikki Haley je aktuálne jediná súperka Donalda Trumpa a hoci mimo USA nie je taká známa ako bol DeSantis, jej kandidatúra má svoje opodstatnenie. Päťdesiatdvaročná Haleyová pochádza z Južnej Karolíny a v čase, keď bol Trump prezidentom, bola v rokoch 2017 až 2018 veľvyslankyňou Spojených štátov pri OSN. V rokoch 2011 až 2017 bola prvou ženou guvernérkou Južnej Karolíny a taktiež prvou osobou indického pôvodu, ktorá tento úrad zastávala. Keďže v porovnaní s Donaldom Trumpom nie je vôbec náročné pôsobiť ako umiernený a rozvážny, Nikki Haley sa chytila práve tejto voľnej pozície: samu seba prezentuje ako novú, mladšiu generáciu Republikánov, ktorá môže priniesť lepšiu budúcnosť a voči Trumpovi sa v mnohom vymedzuje a kritizuje ho – vie, že potrebuje voličom ponúknuť alternatívu. Jej mediálny obraz je silne závislý aj na tom, že je žena, chce byť „badass“ (tvrďáčka) a vraví, že kopance mierené voči tým, čo vás šikanujú, „bolia viac, ak máte na sebe podpätky“. 

SITA/AP Photo/Jeff Roberson

Haley vyzerá oproti histórii, názorom a nenávistnej rétorike Donalda Trumpa ako zmierlivá a rozumná voľba hlavne pre tých voličov, ktorí nezabudli na útok na Kapitol a iné excesy, s ktorými je exprezident Trump spájaný. 

čo s Južnou Karolínou? Čo po nej?

Výsledok primárok v New Hampshire bol o niečo tesnejší ako ten v Iowe. Trump síce zvíťazil, no jeho náskok nebol taký veľký – získal dvanásť delegátov, Nikki Haley ich získala deväť. Najbližšie primárky sa budú konať na začiatku februára v Nevade a nasledovať budú tie v Južnej Karolíne naplánované na 24. februára. Posledný prieskum vykonaný ECP (Emerson College Polling) na začiatku januára však ukázal, že to Nikki Haley nebude mať jednoduché ani vo svojom domovskom štáte. Donald Trump v Južnej Karolíne v prieskumoch výrazne vedie – pohybujúc sa stabilne nad 45 percentami. V kampani ho podporujú aj ľudia, ktorí kedysi s Haley spolupracovali. Južná Karolína je stabilný červený štát – tradične tu republikánski kandidáti na prezidenta víťazia už dlhé roky, Trump tu uspel v roku 2016 a aj v 2020. Zatiaľ je otázne, ako a či sa odstúpenie DeSantisa nejako pretaví do prechodu jeho potenciálnych voličov v Južnej Karolíne k Trumpovi. Nakoniec, DeSantis mal predstavovať alternatívu k bývalému prezidentovi. Je však nepravdepodobné, že to markantne pomôže Nikki Haley – tá totižto proti DeSantisovi viedla silný protiútok, známym sa stalo video z jej kampane namierené proti floridskému senátorovi, ktoré ho vykreslilo ako Trumpovho prisluhovača. Nikki Haley je zatiaľ odhodlaná pokračovať, ak by totižto odstúpila, pomyselne by tak Trumpa pomazala straníckym kandidátom do novembrových volieb. 

tmavé odtiene červenej

Prečo by sme mali venovať republikánskym primárkam pozornosť od začiatku?  Do oficiálnej Republican National Convention v Milwaukee vo Wisconsine, teda veľkého zjazdu, kde budú delegáti voliť straníckeho kandidáta na prezidenta, zostáva viac než päť mesiacov, no signály o budúcom vývoji strany sa dajú čítať už teraz. Hoci prvé primárky zvyčajne slúžia ako vyraďovacie kolá, kde sa často vysoké počty kandidátov preriedia a ďalej pokračujú len tí najsilnejší z nich, možno na nich pozorovať aj to, kam sa strana posúva a aké témy medzi jej prívržencami rezonujú. Donald Trump sa od roku 2016 zmenil iba málo, to, čo sa však mení, je Republikánska strana. 

SITA/AP Photo/Andrew Harnik

Výsledky, ktoré Trump žne aj napriek kauzám a súdnym sporom, v ktorých figuruje, nepochybne komunikujú to, že za ním strana stojí a je ochotná prijať jeho hodnotový svet. Donald Trump so sebou do americkej politiky priniesol odmietanie tých najzákladnejších tradícií a pravidiel, na ktorých stojí demokracia a bezpečnosť krajiny. Ak Republikáni pristúpia znova na jeho pravidlá hry, dokážu tým, že im nezáleží na cene, ktorú za ich víťazstvo Spojené štáty ale aj ich spojenci zaplatia. Nálady Republikánov, ktoré možno pozorovať v primárkach sú nálady, ktoré môžu onedlho definovať svetovú politiku – environmentálnu problematiku, NATO, vzťah s Ruskom či vojenskú pomoc Ukrajine. Sledujme ich preto veľmi pozorne.     

Autorka je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Klasických štúdií a Anglickej literatúry na Trinity College Dublin.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite