Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladí na protestoch: Spišská Nová Ves

.adam Tekely .mladi

Spišská Nová Ves je jedným z 23 miest, kde sa konal vo štvrtok o 18:00 protest s názvom Zastavme ich!.

Mladí na protestoch: Spišská Nová Ves

napriek hmle a sychravému počasiu sa na proteste zúčastnilo približne 600 ľudí. Takto dali obyvatelia mesta, kde tradične vyhráva voľby Smer najavo, že nesúhlasia s tým, čo chce vládna garnitúra urobiť s naším krehkým právnym štátom.  

Protesty sú síce organizované pod hlavičkou 3 opozičných strán, ale zatiaľ sa stále viac podobajú občianskym protestom. Organizátormi sú regionálne štruktúry týchto troch strán, ale pomáhajú im aj občianski aktivisti, aktivistky a miestni poslanci. V okolí sa odohráva protest len v Poprade, preto chceli organizátori dať možnosť aj ľuďom zo Spišskej vyjadriť svoj názor. Na týchto zhromaždeniach pravidelne vystupuje niekto z kultúrnej obce, no k slovu sa zakaždým dostanú aj mladí, väčšinou miestni študenti a študentky gymnázií. 

Atmosféra štvrtkového protestu bola pokojná. Na to, že dav zo začiatku nemal chuť skandovať, ku koncu sa humorne pridal k satirickému zvolaniu Karola Galeka: „NECH ŽIJE SEMAFOR!“ Environmentálna aktivistka a učiteľka z Levoče vyslovila vo svojom prejave nespokojnosť s personálnymi nomináciami vlády a vyjadrila podporu prezidentskému kandidátovi Ivanovi Korčokovi. Podľa jej slov je problém, že „do vlády sa dostane hocikto pozbieraný na schodoch, tenisových kurtoch.“ Gymnazista Matej Grega zas pripomenul občanom, že existuje aj vyšší celok ku ktorému patríme, Európa. Vystúpil aj emeritný riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj. Vo svojom príhovore spomínal aj na komunizmus a pýtal sa, čoho sa ľudia boja, keď neprídu protestovať.

Spišiaci odchádzali z protestu s pocitom občianskej spolupatričnosti. Verím, že toto odhodlanie im ostane aj naďalej.

adam Tekely je členom novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentom na Gymnáziu Dominika Tatarku v Poprade. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite