Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozičný protest proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry

.alexandra Matoľáková .mladi

Zdá sa, že opozícia sa začala pomaly prebúdzať a svoj nesúhlas s konaním koaličných strán začína vyjadrovať o čosi výraznejšie ako len príspevkami na Instagrame.

Opozičný protest proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry SITA/Ľudovít Vaniher

,,považujem to za svoju povinnosť tu stáť, tak ako som tu stál v osemdesiatom deviatom. Či prídem aj nabudúce? Ak bude treba, prídem aj každý deň.“

,,Chceme dať najavo, že aj mladým záleží na demokratickom Slovensku.

,,Som tu preto, lebo nechcem, aby mi niekto ukradol štát a pripravil ma o slobodu a budúcnosť.

,,Keď sa začalo skloňovať meno Fico ako potenciálny premiér, už vtedy to bol dôvod na protesty, po tom, čo má ten človek za sebou.“

,,Zachytil som, ako tu po ohlásení rušenia špeciálnej prokuratúry stál Jozef Kuciak s pár ľuďmi. Vtedy som si povedal, že to nemôže byť tak, že otec zavraždeného novinára tu bude de facto sám brániť spravodlivosť. Bolo mi jasné, že musíme byť viacerí.“

Zdá sa, že opozícia sa začala pomaly prebúdzať a svoj nesúhlas s konaním koaličných strán začína vyjadrovať o čosi výraznejšie ako len príspevkami na Instagrame. Po tom, čo sa nová opozícia na čele s lídrom druhej víťaznej strany, ktorá vzišla z tohtoročných prezidentských volieb, Progresívne Slovensko, stretla s verejnou kritikou, že sú príliš miernymi oponentmi vládnej koalície, sa opozícia spojila a zorganizovala verejný protest. Ide o strany Progresívne Slovensko, SaS a KDH. Protest pred Úradom vlády sa uskutočnil 7. decembra 2023 o 18.00 hod. a jeho hlavným cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s rozhodnutiami a vládnymi krokmi garnitúry Roberta Fica, ktoré zahŕňajú nielen tzv. čistky v polícii a na súdoch, ale aj zrušenie inštitúcie špeciálnej prokuratúry. Pokojný protest na Námestí slobody mal poukázať na to, že verejnosť si všíma snahu Roberta Fica o deštrukciu právneho štátu a nie je voči tomu ľahostajná.

Na Námestí slobody sa stretlo niekoľko tisíc ľudí, desiatky z nich držali v rukách transparenty s výrokmi ako Nevyhrajú, Nebudeme ticho, Nemôžete všetko či Dosť bolo Fica! Napriek tomu, že bol protest pokojný a nedošlo k žiadnym stretom, z reakcie ľudí bola badateľná silná frustrácia a nespokojnosť s prevládajúcou situáciou. Aktéri na javisku, medzi ktorými boli politickí predstavitelia opozície, nemuseli vynakladať takmer žiadne úsilie na tzv. burcovanie davu. Protest bol v rukách protestujúcich, oni určovali jeho dynamiku a niekoľkokrát prerušili rečníkov na pódiu hlasným skandovaním: Toto vám neprejde! Odkaz smeroval vládnej koalícii.

Na pódiu rečnilo niekoľko opozičných politikov, z ktorých medzi prvými vystúpil Milan Majerský za KDH a jasne odsúdil konanie Roberta Fica. Oznámil, že je rád, že KDH ako politická strana stojí rovnako ako počas revolúcie v 1989 na tej správnej strane rieky.

Michal Šimečka, líder Progresívneho Slovenska, vyhlásil, že jediným relevantným opozičným partnerom pre Roberta Fica sú občania.

,,Robia to v tichosti, bez zraku verejnosti, lebo sa vás boja,“ odkázal ľuďom na pódiu, komentujúc kroky vlády.

,,Ten trestný zákon vyzerá, akoby ho písal Bödör s Kočnerom,“ poznamenal Šimečka.

Podporila ho aj Mária Kolíková z SaS, ktorá vyhlásila, že vláda nám chce ukradnúť to, čo funguje. Mala na mysli práve rušiacu sa špeciálnu prokuratúru, ktorá aktuálne úspešne vyšetruje desiatky prípadov.

,,Zlo požiera nielen iných, ale aj samo seba,“ skonštatovala členka KDH Martina Holečková.

Všetky výroky mali búrlivý ohlas v publiku.

,,Fico je ochotný nás o všetko obrať, len aby ochránil svojich ľudí. Chce vymeniť funkciu za Slovensko,“ uzavrela rečnenie na pódiu Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska.

,,No kým ich ženie strach, nás ženie nádej.“ To bola veta, ktorá uzatvorila pokojný protest, a dav sa začal pomaly rozchádzať.

K otázke definovania hlavnej myšlienky protestu sa nám študentom žurnalistiky po skončení podujatia vyjadril Michal Sabo z Progresívneho Slovenska:

,,Hlavnou témou protestu bola naša nespokojnosť s tým, ako vo veľkej rýchlosti a s veľkou vervou zo strany koalície dochádza k deštrukcii základov právneho štátu. Ako tu už dnes zaznelo, aj ja to vnímam tak, že vláda Roberta Fica chce využiť práve tento adventný čas, keď je pozornosť občanov sústredená na vianočné sviatky, na čo najviac zásahov do právneho štátu. Možno nepočítali s tým, že príde toľko ľudí vyjadriť svoje jasné a hlasné nie. Som príjemne prekvapený, koľko sa nás tu dnes zišlo. Mám síce mierne záblesky histórie, z čias protestov po vražde Jana a Martiny, no som veľmi vďačný, že sme sa tu dnes všetci zišli.

Na to, či budú v iniciatíve pokračovať, odpovedal, že ak bude treba, budú organizovať podobné podujatia aj v budúcnosti.

Zaujímalo ma, či budú konečne hlučnejšou opozíciou, ktorú počuť.

,,Neviem, či budeme hlučnejšia opozícia, pretože sme išli do volieb s prísľubom, že to budeme robiť inak. Chceme priniesť novú politickú kultúru. Aby to nebolo hlučné, ale vecné a odborné.“

Tento protest je podľa Michala Saba najmä reakciou na situáciu ohľadom zrušenia špeciálnej prokuratúry. No problematické sú aj iné veci.

,,Minister životného prostredia sa s nami nechce rozprávať, aj napriek tomu, že stále tvrdí, že chce viesť diskusiu. No opak je pravdou. Ohľadom ministerky kultúry sme už zvolali špeciálny výbor, na ktorom sme riešili jej pôsobenie v dezinformačných weboch.

Na otázku, prečo by sa mal bežný občan zaujímať o rušenie špeciálnej prokuratúry a ako sa ho to vlastne týka, nám odpovedal líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka:

,, Z dvoch dôvodov. Po prvé, spravodlivosť má platiť pre všetkých. Pre politikov, pre oligarchov aj pre bežných ľudí. A každý na Slovensku má záujem na tom, aby tu zákon platil pre všetkých rovnako. Aj preto tu sme. Druhým dôvodom je, že ak bude špeciálna prokuratúra zrušená, tak to, že si tým Ficova vláda zabezpečí beztrestnosť, je jedna vec, no špeciálna prokuratúra je v prvom rade inštitúcia, ktorá vyšetrovala terorizmus, mafie, organizovaný zločin a pod. Ak tieto trestné konania nebudú vyšetrované, tak to ohrozí každého jedného z nás.“

Na margo úspešnosti protestu sa Šimečka vyjadril:

,,Myslím si, že na to, že sme to zorganizovali za jeden jediný deň a že je vonku v tomto období chladno, prišlo veľmi veľa ľudí a je to jasný signál vláde, že si nemôže robiť, čo chce.“

alexandra Matoľáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Žurnalistiky na Univerzite Komenského v Bratislave.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite