Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako na starých rodičov: Predvolebný manuál

.daniela Ivančáková .mladi

Jamky v lícach či sačko na mieru, nejako bolo, nejako bude a radšej späť k tomu čo poznáme. Takmer všetci máme člena rodiny, ktorého politickými názormi sa nepýšime. Hodnotové jadro človeka sa zmení len ťažko, no voľba sa ovplyvniť dá. Ako na to v predvolebnom ošiali?

Ako na starých rodičov: Predvolebný manuál pexels

dedko či babka, ujo, prateta, otec, susedka či učiteľka zo základky. Prevrátiš očami keď už spoza rohu počuješ ich odvážny tón hlasu akoby neznalosť a nenávisť bola závideniahodným módnym doplnkom. A potom večer nemôžeš zaspať a ideš puknúť od zlosti, lebo práve títo ľudia sú pripravení zvoliť si staro-novú víziu, ktorá nie je ani pekná ani dobrá ani múdra. No a práve títo ľudia sú ti blízki, učili ťa bicyklovať, kŕmili vývarom keď bolo zle a strkali do vreciek hašlerky. Nechápeš, čo ich k tomu viedlo ale teraz sú na druhej strane mosta a pokrikujú vulgarizmy aj po tebe, hoci ťa kvôli diaľke a zoslabnutému zraku nespoznávajú. Daj im hrubšie sklíčka

nekrič, nehádaj sa, nenadávaj

Nikto predsa nemá rád obvinenia. Mnohé názorové škatuľky sú tak zaprášené, že by ich vlastníci radšej všetkých okolo seba upálili len aby nemuseli prach sfúknuť. Silou-mocou sa držia svojich právd, hlavne keď si s nimi odžili už desaťročia a pri slovíčku zmena krčia nosom. Asertivita či kritika ich ideológií môže viesť k nahnevanému buchnutiu dverí. Nechaj im ich škatuľky, len ich odsuň na miesto s nižšou prioritou. Na prvej priečke má byť predsa rodina, no nie?

ide o teba 

Si predsa ich vnuk, dcéra či brat a teraz ide o tvoju budúcnosť. Tieto voľby možno rozhodnú či si tu založíš rodinu (a vnúčatá potrebujú svoju babku) alebo či balíš kufre. Vidíš čo sa deje mladým v našej krajine. Čo ak budeme my ďalší Jánovia, Martiny, Matúšovia či Jurajovia? Máme sa báť o svoj život? Ľúbiš viac mňa alebo Fica, babi? 

jednoducho, polopate

Tu nepochodíš s faktami, štatistikami či vysvetľovaním káuz - stručnosť, jednoduchosť a štipka subjektivity bývajú efektívnejšie. Nerieš LGBTQ+, medvede či globálne otepľovanie, zahraj to na čiernobielo. Západ či východ, rovnosť či nadradenosť, demokracia či totalita? 

všetci sú predsa zlí

Jednota slovenského národa tkvie v sťažovaní sa. Hore ruku ten, kto si ešte nikdy nepovzdychol „Ach, tá naša politika“. Nech volíme ako volíme, sťažovať sa budeme vždy. Keď nie je na káve u susedy o čom, tak si zanadávame a čo je lepšie ako polarizáciou vyhrotená debata o tých, čo sedia hore. A nemyslím bohov či svätcov, o tých sa nesmie. Dedko ale všetci sú tam neschopní a títo už mali šancu 12 rokov. Dajme priestor niekomu inému, keď už pre nič iné, tak aspoň aby po voľbách reč nestála. 

po a) po b) alebo po c)

Daj na výber viac strán aby sa necítili odkradnutí o slobodnú vôľu. Jednoducho ich vypíš na papier a podaj do rúk. Či už si zvolia najsympatickejších, najhlučnejších alebo najbližších ich hodnotám, hlavne nech si vyberú z okresaného výberu. Ak náhodou spustia o klebetách z facebookových skupín, vráť sa k bodu tri. Bulvárne škandály tu teraz nebudeme riešiť, chceš žiť v demokratickej krajine, ujo? 

lichôtkami nešetri

Ak je niekedy čas zahrať to na city, tak je to na konci. Si tá najlepšia teta na svete, naozaj si vážim, že toto pre mňa spravíš. Nechcem ti diktovať čo máš robiť, je to len prosba, ktorú dúfam vezmeš do úvahy. Ďakujem oci, vedel som, že sa na teba môžem spoľahnúť! Veľa to pre mňa znamená. 

Manipulatívne? Možno. Ak ich však dokázal zmanipulovať telocvikár, ropuší muž či ten, ktorý si to užíva, ktorý sa cíti dobre, dokážeš to aj ty. 

daniela Ivančáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Mediálnych štúdií - Žurnalistiky na University of Groningen.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite