Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podpredseda KDH Tomáš Merašický: Maďari podporujú krajanov tam, kde my zlyhávame

.tomáš Merašický .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Občania maďarskej národnosti musia vidieť štát ako partnera.

pamätáme si časy, keď politici na Slovensku vykopávali vojnovú sekeru už len pri vyslovení slova „Maďar“. Reči ako „Slovensko Slovákom“ či „Do tankoch na Budapešť“ boli výbavou politikov slotovského typu. Tí ich používali hlavne pred voľbami a v čase, keď sa najviac kradlo. Národovectvo budovali na pilieroch nenávisti. Podporu Slovákov v zahraničí však nepovažovali za dôležitú. Dodnes sú Slováci v zahraničí a inštitúcie podporované veľmi mizerne.

Za pravý opak považujem počínanie si maďarskej vlády, ktorá smerom k národnostným menšinám žijúcim na území Maďarska nepoužíva taký ostrý jazyk – štedro podporuje ľudí hlásiacich sa k maďarskému národu, hoci žijú v okolitých štátoch. Dotácie cez rozsiahlu schému pomoci smerujú do rôznych sfér, akými sú vzdelanie, médiá, kultúra, cirkev, futbalové kluby i firmy. Maďarom sa takto nepochybne darí budovať silné národné povedomie a zintenzívňovať už aj tak veľkú národnú hrdosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite