Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Figeľ z KDH: Vzťah Slovákov a Maďarov nadväzuje na históriu ich vyše tisícročného spolužitia v Uhorsku

.ján Figeľ .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Slovensko-maďarské vzťahy boli konfliktné zvlášť v 20. storočí, keď maďarské vojská opakovane zaútočili na Slovensko. To storočie uzavrela základná zmluva medzi SR a MR z roku 1995, ktorá sa stala významnou súčasťou Paktu stability v Európe.

napriek sporu pred Medzinárodným súdnym dvorom o vodné dielo Gabčíkovo – Nagymaros (ktorý Slovensko vyhralo), Budapešťou prijatým zákonom o zahraničných Maďaroch a o dvojitom občianstve s neprijateľnými prvkami exteritoriality je 21. storočie kvalitatívne odlišným obdobím. Obidva štáty sú spojencami v Severoatlantickej aliancii a partnermi v Európskej únii. 

Máme intenzívnu hospodársku, obchodnú a kultúrnu spoluprácu. Vybudovali sme nové mostné, cestné a energetické prepojenia. V minulosti bolo nepredstaviteľné, aby slovenské územie strážilo maďarské letectvo. Slová a reakcie politikov v tomto čase sú súčasťou početných signálov a rozmanitých posolstiev z oboch strán, ale pozitívny charakter nášho susedstva to nemení. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite