Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Simon, predseda Maďarského fóra: Slovensko-maďarské vzťahy sú poznačené záujmami Orbánovej vlády

.zsolt Simon .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Slovensko-maďarské vzťahy boli a sú krehké už od čias Trianonu, od vzniku Československa.

tieto vzťahy je dnes potrebné rozdeliť do dvoch rovín. Po prvé do roviny vnútroštátnej, to je vzťah Slovákov a Maďarov žijúcich na Slovensku. Po druhé do roviny vzťahu krajín – Slovenskej republiky a Maďarska. Tieto dve roviny sa mnohokrát zamieňajú či dokonca stierajú, akoby existovala iba jedna rovina.

Dnes je evidentné, že zahranično-politický záujem Maďarska nie je totožný so záujmami občanov maďarskej národnosti žijúcich na Slovensku. Záujmom maďarskej vlády je, aby sa na Slovensku vrátil k moci Robert Fico. Najmä z dôvodu veľmi podobných postojov k moci, k otázke rusko-ukrajinskej vojny, ale i postoja k Bruselu. Jednoducho, maďarská vláda je vo svojich postojoch osamotená nielen v rámci V4, ale aj v rámci celej EÚ. Pre maďarskú diplomaciu by určite bolo skvelé mať na európskej scéne nejakého spojenca. A toho spojenca vidí tamojšia vláda v osobe R. Fica.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite