Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z PS: Podporiť rozpočet v takejto podobe by bolo chybou

.tomáš Valášek .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Minister financií je okrem svojich internetových prejavov nenávisti známy aj svojimi megalomanskými a po finančnej stránke nekrytými plánmi. Preto by nám mali pri pohľade na predstavený rozpočet začať svietiť všetky kontrolky.

sevšeobecná pokladničná správa by mala byť tentokrát suverénne najvyššia v histórii. Svoje „zadné vrecko“ má každý minister financií, teraz ale hovoríme skôr o vreci. Ide o najväčšiu kapitola rozpočtu, väčšiu ako dôchodky či zdravotné poistenie. Peniaze na priority sa v rozpočte, žiaľ, nenašli. Tie, ktoré by tam mohli byť, si Matovič odložil, aby nimi mohol šermovať, keď príde čas vytiahnuť ďalšiu atómovku.

Apropo, rodinný balíček. Kvôli rodinnej politike za vyše miliardu eur neostalo na platy učiteľov a učiteliek, sociálnych pracovníkov a pracovníčok či priority v zdravotníctve. Nezabúdajme tiež, že vláda stále nepredstavila opatrenia proti vysokým cenám energií, hoci po nich volajú občania aj firmy. Za chvíľu bude veľká časť Slovenska mlieť z posledného, a hoci je pozitívne, že si vláda vytvorila finančný vankúš, bude zásadný obnos peňazí (až 3,4 miliardy eur!) odložený v zadnom vrecku ministra financií. Na mieste, kde má tradične obmedzenú šancu byť využitý zodpovedne a efektívne.

Podporiť rozpočet v takejto podobe by bolo chybou. Okrem nekrytého rodinného balíčka rozpočet míňa na veľké množstvo expanzívnych opatrení, pri ktorých – opäť – nevidíme, kde na ne chce štát zobrať. Hovorím nielen o rodičovskom bonuse, navýšení daňového bonusu, ale aj o vyšších platoch pre zdravotníkov. Niektoré opatrenia pritom nemusia byť samé osebe zlé, no rozpočet musí obsahovať protiopatrenia, ktoré budú vyššie výdavky reflektovať. Oceňujem napríklad, že myslí na investície do nemocníc (je ale otázne, či ich dokážeme postaviť) alebo na reformu investícií. Minister financií zároveň v rozpočte deklaruje, že zníži deficit v trojročnom horizonte, ale vôbec nevidíme, ako to chce dosiahnuť.

Vláda neplní svoje sľuby a ani v tom roku nezaviedla výdavkové limity, čo je kľúčovým nástrojom pre ozdravenie verejných financií. Predstavený štátny rozpočet, žiaľ, do veľkej miery reflektuje fungovanie tohto vládneho zoskupenia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite