Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Gál, podpredseda Maďarského fóra: Fico či Matovič – na nerozoznanie

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Na Slovensku je to tak, že najhlasnejšie na novinárov útočili vždy najväčší nepriatelia slobody. Čo sa týka tých, ktorí mali v rukách (vládnu) moc, vynikali v tejto disciplíne najmä Mečiar a Fico.

teraz sa k nim rýchlo približuje Matovič. Paradoxne, človek, ktorý sľuboval aj nový štýl vládnutia, a ktorý z veľkej časti získal moc vďaka masovým protestom v dôsledku vraždy novinára a jeho snúbenice, sa čoraz viac podobá na svojho predchodcu – Fica. 

Rozdáva populistické sociálne balíčky bez krytia, spolieha sa na hlasy extrémistov, zákerne útočí na prezidentku, hazarduje so zahranično-politickou orientáciou krajiny a vedie tvrdé verbálne útoky na všetkých svojich kritikov, vrátane novinárov, ktorých sa snaží démonizovať, kým sám sa stavia do roly obete. Fico či Matovič – na nerozoznanie. 

Matovič takto podkopáva, ničí a rozkladá všeličo. Napríklad nádeje z námestí z čias masových protestov Za slušné Slovensko, dôveru v štátne inštitúcie a politiku, imidž slovenskej pravice (že ide o rozumné, reformné, fiškálne viac-menej zodpovedné strany s odborným zázemím), ale aj vlastné hnutie. Jeho amok už viedol k výraznému poklesu preferencií OĽaNO a smeruje to k tomu, že v najbližších voľbách budú zápasiť o to, či sa dostanú do parlamentu. Každým ďalším dňom v úrade zvyšuje šance na silnejší návrat Fica a Pellegriniho k moci – spolu s neonacistami. A potápa možnosť vytvorenia vlády bez nich. Lebo po tom všetkom, kto bude chcieť ešte vládnuť s Matovičom?

Ten, kto sa spolieha na hlasy fašistov a svojou politikou dláždi cestu fašistom k moci, nazýva novinárov progresívnymi fašistami. Vyprovokoval tým odmietavú reakciu šéfredaktorov všetkých médií, ktoré na Slovensku niečo znamenajú, a dokonca bezprecedentné odsúdenie od svojich deviatich poslancov. (To druhé síce patrí do kategórie „príliš málo a príliš neskoro“, ale predsa len dobre ilustruje Matovičove sebadeštruktívne schopnosti.) Možno sa už blížime ku finále v štýle „S Pánom Bohom, idem od vás, neublížil som, neublížil som žiadnemu z vás.“ 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite