Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Merašický, podpredseda KDH: Spolupráca áno, aj tá má však svoje hranice

.tomáš Merašický .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Kresťanskí demokrati vždy spolupracovali so stranami, ktoré si ctili demokratické princípy.

aj v súčasnosti je pre Slovensko dobré, aby držali demokratické proeurópske sily spolu a zároveň, aby sa demokratická spoločnosť dokázala účinne brániť zoskupeniam, ktoré na politickej mape zastupujú antisystém, extrémizmus, korupciu a najnovšie aj obhajobu vojenskej agresie a nedemokratických režimov.

V uplynulých týždňoch sme boli svedkami prokremeľskej propagandy zo strany viacerých vrcholových predstaviteľov opozície. Vojna na Ukrajine sa nás týka a nevšímaním si konfliktu sa putinovská skaza nevytratí. Nemôžeme si zakrývať oči pred realitou, aj keď ide o takú ťažkú tému, v ktorej sa bežní občania nemusia orientovať ľahko. KDH veľmi pozorne vníma postoj všetkých strán k politike štátu. 

Naše hnutie bolo pri vstupe Slovenska do EÚ a NATO a vždy presadzovalo proeurópsku zahraničnú politiku a dodržiavanie medzinárodného práva. Preto si v budúcnosti nevieme na celoštátnej úrovni predstaviť spoluprácu s tými, ktorí by prozápadnú orientáciu našej krajiny programovo spochybňovali.

Uvedomujeme si však, že s politikou populizmu a vyvolávania nenávisti sa nemusí stotožňovať každý volič či miestny predstaviteľ strán, ktoré to verejne robia. Preto KDH namiesto vylučovania zo spolupráce ponúka v spojených voľbách opak – spoluprácu. Naši regionálni predstavitelia sú otvorení rokovaniu s tými, ktorým je cudzie šírenie nenávisti, extrémizmu či ruskej propagandy, ale aj potláčanie základných ľudských práv a slobôd či nehorázne zneužívanie moci a záleží im na zlepšení života ľudí a riešení konkrétnych miestnych problémov. Už v súčasnosti sa v tomto duchu nesú mnohé rokovania o možnej spolupráci v spojených voľbách v desiatkach prípadov. Aj to nás presviedča o tom, že na hľadanie dobra nikdy nie je neskoro.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite