Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Igor Janckulík, podpredseda KDH: Akú spoločnosť chceme my sami?

.igor Janckulík .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Budova Národnej rady SR na hradnom kopci zažila mnohé historické okamihy. V rokovacej sále sa tiež diali veci od výmyslu sveta – namiesto slov padali facky, injekčné striekačky, makety politikov, imitácie peňazí, spievalo sa, bučalo, o transparentoch nehovoriac.

Doteraz sa však vypäté situácie vždy upokojili a poslanci sa vrátili k meritu veci a k diskusii, ktorá sa končila hlasovaním. Prelomový moment nastal pri rokovaní o obrannej dohode s USA, keď si poslanci z rokovacej sály urobili bojovú arénu bez akýchkoľvek pravidiel, všetko prehlušili teatrálne scény a diskusia sa nedokončila.  

Rokovací poriadok dnes má nástroje, ako v prípade krízových situácií vrátiť poslancov k rozumu a spraviť si poriadok v sále. Záleží však na osobe predsedajúceho. Ak predseda parlamentu má rešpekt, aký mal v minulosti napríklad Pavol Hrušovský z KDH, ak sa neohýbajú pravidlá podľa toho, komu to práve vyhovuje, ak je predseda NR SR rozhodný, má nadhľad a je pritom na čele súčasne ako jeden z mnohých a ak aj koalícia prejavuje rešpekt a slušnosť, aké čaká od opozície, potom to ide. V opačnom prípade nastáva problém, ktorý teraz vyústil do frašky absolútne nehodnej Národnej rady SR.   

Pozornosť sa v nej na seba snažili upriamovať dlhodobo prevažne opoziční, ale aj koaliční politici. Štýl práce parlamentných strán dnes odzrkadľuje marazmus aktuálnej straníckej a politickej kultúry. Ak niekto v opozícii opakovane nerešpektuje dohodnuté pravidlá, pravidelne klame a zavádza, aby získal politické body alebo sa snaží presadzovať hrubou silou, ťažko predpokladať, že sa po víťazstve vo voľbách zmení na ctihodného, férového a priameho politika dodržiavajúceho zásady. 

Dnešné správanie politikov ukazuje aj to, čo od nich môžeme čakať v budúcnosti. Nejde o to, aký je rokovací poriadok, ale akí poslanci zastupujú občanov, aká osobnosť stojí na čele parlamentu, ako nastavujú správanie svojich členov lídri jednotlivých politických strán. Ide o to, akú spoločnosť chceme my sami.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite