Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimír Bilčík zo Spolu: Ak nezmeníme inštitúcie, systém našich ľudí sa vráti

.vladimír Bilčík .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Zápas o túto krajinu dnes vnímam v dvoch rovinách. Prvou, ktorá je dnes častejšie prítomná v médiách, je snaha vyrovnať sa v našej justícii, polícii, tajnej službe a ďalších inštitúciách s ľuďmi, ktorí slúžia inému záujmu ako verejnému. V tomto príspevku by som sa však chcel zamerať viac na druhý rozmer tohto zápasu – aké zmeny našich inštitúcií za sebou táto vláda zanechá. Domnievam sa totiž, že v dlhodobom horizonte to bude azda ešte dôležitejšie ako prebiehajúca personálna očista.

aktuálne je dôležitým bodom v programe vlády budúcnosť paragrafu 363, ktorým nedávno generálny prokurátor zrušil obvinenia viacerým vplyvným ľuďom počas prebiehajúceho súdneho procesu. Vláda však môže urobiť pre obnovu právneho štátu oveľa viac. V dňoch 21. – 22. septembra som bol členom misie Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), aby sme hodnotili dodržiavanie zásad právneho štátu na Slovensku. Ako europoslanci sme rokovali s premiérom, ministrom vnútra, ministerkami spravodlivosti a kultúry, poslancami NR SR, sudcami Najvyššieho súdu, vedúcimi predstaviteľmi Policajného zboru, zástupcami občianskej spoločnosti či s médiami.

Viem, že sme netrpezliví a že sme čakali rýchle zmeny vo fungovaní verejných inštitúcií a systéme spravodlivosti. Ale mnohé z tých zmien potrebujú čas, aby ich politici presadili, zaviedli do praxe a aby prostredníctvom procesov, ktoré sa verejne nastavia, dokázali dostať do inštitúcií ľudí, ktorí sa s ich novým fungovaním stotožnia.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite