Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrea Letanovská, podpredsedníčka Demokratov: Až tretina detí môže ostať bez svojho pediatra

.andrea Letanovská .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Pediatri bijú na poplach už roky a dnes je polovica z nich v dôchodkovom veku. Tretina pediatrov podala výpovede z dohodnutých pohotovostných služieb. Budú síce slúžiť naďalej, tzv. na rozpis VÚC, ale za menej peňazí. Prečo to robia?

pre naše deti, svojich pacientov. Vyslali jasný signál, že ak konečne niečo neurobíme, tak až tretina detí môže ostať bez svojho pediatra, bez dennej starostlivosti v ambulancii. Tí istí pediatri, ktorí vypovedali služby, sú totiž väčšinou v dôchodkovom veku, nevládzu pracovať neskoro do noci na APS a potom ráno opäť na svojej ambulancii. Stačí im „vrátiť“ licenciu VÚC a ambulanciu jednoducho zavrú. Na jeseň, po prázdninách, keď sa začnú jesenné choroby. Nie 3 ambulancie, ale tretina všetkých!

Situácia je veľmi vážna, riešenie však existuje. Navrhli ho samotní pediatri prvého kontaktu a za mediácie ministra Palkoviča dokonca našli kompromis s nemocničnými pediatrami. Žiaľ, slovenská realita nepustí. Nevyrušujte nás s pediatrami, tu sme pri voľbách. Pre poslancov niektorých strán – a zarážajúce, hoci neprekvapujúce je, že aj pre SaS – je politikárčenie dôležitejšie ako riešenie krízy. Kampaň nepustí, úradnícka vláda sa síce povaliť nedá, ale dá sa sabotovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite