Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oskar Dvořák z PS: Existuje len jedna cesta k fungujúcej pediatrii. Ťažké a ešte ťažšie riešenia

.oskar Dvořák .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Minulé vlády tak dlho ignorovali slovenské pediatrické ambulancie, až ich dohnali ku klinickej smrti. Ak má mať fungujúca pediatria budúcnosť, neminú nás ťažké opatrenia, ktoré si vyžadujú odvahu a silný politický mandát. Patria k nim aj požiadavky pediatrov na skrátenie služieb a zavedenie poplatkov za zneužívanie pohotovostí.

kým v roku 2020 chýbala na Slovensku viac ako stovka pediatrov, dnes sa toto číslo takmer zdvojnásobilo. V najbližších piatich rokoch má z celkového počtu tisíc pediatrov odísť do dôchodku až 350.

Keď som na ministerstve zdravotníctva pracoval na reforme nemocníc a ambulancií, s tímom sme po prvý raz vypočítali, koľko nám chýba pediatrov. Pri iných špecializáciách štát netuší, koľko mu chýba lekárov a sestier. Kým sa tento chaos neskončí, personálna kríza v zdravotníctve bude nielen pokračovať, ale bude sa zhoršovať.

Dnes už len čiastkové opatrenia slovenskú pediatriu nespasia. Potrebujeme krízový plán, ako situáciu stabilizovať. Cestou je v prvom kroku posilniť kapacity všeobecných lekárov pre dospelých na úkor iných špecializácií, hlavne internistov v ambulanciách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite