Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rosie Naive Art: Bez opeľovačov budeme hladovať aj my

.rosie Babicová .meme/hoax

Zažila som nedávno vynikajúcu diskusiu o tom, čo môžeme robiť pre prírodu v mestách a tým aj pre nás, pretože zeleň je nielen v týchto horúčavách prepotrebná.

Rosie Naive Art: Bez opeľovačov budeme hladovať aj my

všetci sme videli x-krát obrázky meranej teploty na ceste, pod stromom, na trávniku. 

V diskusii boli okrajovo spomenuté aj včely, ktoré sú s úľmi umiestňované v intravilánoch, ale nejako mi tam chýbalo upozornenie, že môžeme mať aj milión úľov, keď ich tam necháme hladovať.

Nakoniec som odtiaľ odchádzala s tým, že ten, kto by mal byť kompetentný, aj tak nepochopil. Že sa tu budeme zbytočne chváliť hmyzími domčekmi a úľmi, keď od jari do jesene kosíme trávu po mestách a sídliskách na 5 cm. 

No sorry, páni úradníci, rozhodujte tak, aby ste na svojich miestach boli prospešní, nie podľa toho, kto najviac kričí. Ľudí treba vzdelávať a keď niečomu nerozumejú, vysvetľovať im to. Nie ísť cestou najmenšieho odporu a všetko vykosiť, vypíliť a vystrieľať, lebo takto to je easy. 

Potrebujeme sa naučiť zadržiavať vodu, nechať trávu a kvety rásť a nekosiť len čo vykvitne prvá kvetinka, pretože bez opeľovačov, zámerne nepíšem včely, pretože nie sú jediné, proste budeme hladovať aj my. 

Mali ste tento rok na stromoch čerešne? A čo jablká? Nie sú? Pozerali ste sa v čase kvitnutia na tie stromy? Lebo ja áno!

Nebola na nich jediná včielka, ani čmeliak, nič. 

Viete o tom, že na Záhorí umreli od hladu, z nedostatku hmyzu, desiatky mláďat belorítok a lastovičiek z druhej znášky? Asi aj inde, ja viem konkrétne o Záhorí.  No ako, robili sa tam postreky pesticídmi? Lebo komáre? Lenže jed si nevyberá.  A všetko so všetkým súvisí. Dokonca aj na medvedie hovno v lese čaká hmyz. Takže som nakreslila obrázok, ako to je, lebo niekedy vidieť, je lepšie ako stokrát počuť. Tam, kde je anglický trávnik je hlad. Také ľahké to je.

Kto tento obrázok potrebuje, aby ho ďalej voľne šíril, dávam vám na to povolenie, ak potrebujete v pôvodnej kvalite, ozvite sa v správe, pošlem mailom. 

Alebo si stiahnite z linku na wetransfer: https://we.tl/t-uGOojvkV3P

Ozaj, a nezabudnite dať misky s vodou pod kríčky, je krutý smäd.

aktuálnu tvorbu Rosie nájdete na stránke www.rosienaiveart.com alebo na sociálnych sieťach: www.facebook.com/rosienaiveart, www.instagram.com/rosie.naive.art.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite