Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Diaľková škola hoaxu: Protokoly slovenských blbcov

.martin Mojžiš .meme/hoax .spoločnosť

Protokoly sionských mudrcov sú právom považované za matku všetkých konšpiračných textov. Pri matke sa však hĺbavý duch nezastaví, ale skôr či neskôr sa spýta: A kto je babka všetkých konšpiračných textov? Dobrá otázka.

Diaľková škola hoaxu: Protokoly slovenských blbcov GETTY IMAGES Zatiaľ čo konšpirátori všetkých krajín čerpajú energiu zo všeobecného spojenia proti Židom, slovenskí konšpirátori môžu čerpať energiu zo spojenia všetkých proti nim.

existuje taký pomerne slaboduchý bonmot, že vraj „to nevymyslíš, to je život“. Každý konšpirátor pritom vie, že pri všetkom podstatnom je pravdou pravý opak: to nie je život, to sa muselo vymyslieť. Dokonca aj nekonšpirátori majú niekedy tendenciu uznať túto pravdu. Stačí sa napríklad pozrieť na to, ako si spravuje veci verejné moderný národ slovenský.

Spomínaný národ bol zjavne niekým vymyslený, a to veľmi šikovne. Základnou črtou tohto národa je, že mu vždy všetci ubližujú, a on napriek tomu prežíva. Takáto národná ukrivdenosť nemusí na prvý pohľad vyzerať ako niečo zvláštne, ale v skutočnosti je to čosi mimoriadne. Pretože je absolútne vylúčené, aby celý svet ubližoval národu, ktorý môže byť všetkým ukradnutý. Vypestovať v národe, ku ktorému pociťujú takmer všetci úplnú ľahostajnosť, hlboko zakorenený pocit, že je stredobodom negatívnej pozornosti – to je výkon hodný génia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite