Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diaľková škola hoaxu

.martin Mojžiš .meme/hoax .spoločnosť

S novým rokom otvárame v .týždni novú sériu, v ktorej sa budeme aktívne venovať hoaxom, konšpiračným teóriám, najnovším objavom pavedy a podobne. Aktívny prístup znamená, že v tejto sérii nebudeme uverejňovať texty o bludoch, ale priamo bludy. Prečo by sme mali potešenie z písania a čítania blbostí prenechať len konšpiračným médiám?

Diaľková škola hoaxu MATT CARR/GETTY IMAGES Konšpirátorov a hoaxerov nájde každý z nás vo svojom blízkom okolí či rodine.

mainstreamové médiá dnes ponúkajú množstvo kurzov, ktorých cieľom je naučiť čitateľov rozpoznať konšpiračné teórie alebo hoaxy. Nikto však neponúka kurzy tvorby vlastných hoaxov. Nikto sa nesnaží naučiť bežných ľudí vytvárať kvalitné dezinformácie. Náhoda? Nemyslím.

Prečo nás nikto neučí písať hoaxy? Táto otázka môže znieť na prvý pohľad náročne, ale práve preto sa odpoveď nájde celkom ľahko. Na náročné otázky totiž vždy existujú jednoduché odpovede. A aj v tomto prípade nás logika konšpiračných teórií dovedie prakticky okamžite k senzačnému odhaleniu: Nikto nás neučí písať hoaxy, pretože tomu niekto bráni. 

Kto tomu bráni? Kto sa s takou neúnavnou cieľavedomosťou a s takým evidentným úspechom snaží o to, aby sa umenie hoaxu odovzdávalo len ako tajná náuka v rámci úzkej skupinky vyvolených? Samozrejme ten, kto má na písanie a šírenie hoaxov monopol. A to je kto? Štandardné uvažovanie konšpiračných teoretikov opäť ponúka jednoznačnú odpoveď – je za tým medzinárodné sprisahanie konšpiračných teoretikov. Kto iný by to mohol byť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite