Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzdelávanie, dejiny a bájky

.hana Chorvátová .meme/hoax

V pondelok až stredu (10. - 13. marca) pohoršila istú časť verejnosti pozvánka na vzdelávací seminár pre učiteľov základných škôl, ktorý v Ružomberku pripravuje a organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia.

Vzdelávanie, dejiny a bájky SITA/Jana Birošová

program a najmä témy seminára vyvolávali úsmev a u niektorých aj zdesenie v tom zmysle, ako mohol vôbec niekto niečo napísať a verejne prezentovať také iracionálne fabulácie. Učitelia sa mali dozvedieť, že „my Slováci sme z 95% potomkovia predkov, ktorí na Slovensku žili už pred 8000 rokmi a sme najstaršie pôvodné autochtónne obyvateľstvo v Európe. Teda slovenčina je aj najstarší jazyk v Európe.“ Uvedené poznatky budú učitelia skúmať z „geniálneho diela Cyrila A Hromníka: Sloveni a Slovensko“. 

Okrem iného sa dozvedia aj o výskumoch Ruskej akadémie vied akademika Fomenka  ako sú sfalšované dejiny Európy a Slovanov. Taktiež sa učitelia dozvedia ako bol Ježiš Kristus Slovák (Sloven). Dozvedieť sa mali o návrate pôvodného slovenského kresťanstva starého tisíce rokov pred Vatikánskym kresťanstvom.“ 

V priebehu toho istého dňa i nasledujúceho venovali uvedenému semináru pozornosť média ako Denník N, SME, Pravda a pred seminárom seriózne varovalo aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky (už 12. 3. 2024). Program seminára zaujal aj niektoré české servery. Úprimne, mňa však témy prednášok vôbec neprekvapili. Už niekoľko rokov sledujem, v akej schizofrénii si časť verejnosti žije vo vzťahu k starším dejinám. Ako sa postupne prehlbuje a silnie bájne  „slovenské“ hľadisko v rozprávaní o minulosti. 

Podobné bájky sa však objavujú i v učebnici Dejepis pre 6. ročník základnej školy a 1. ročník gymnázia s osemročným štúdiom. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateľstvo 2011,  V nej si na str. 59 prečítate: „Slovanských kmeňov bolo veľmi mnoho. Všetky však spájal podobný jazyk (zvýraznené v učebnici). A ako aj z praktickej skúsenosti vieme, podobá sa na ten, ktorým Slováci hovoria dnes.“

Učebnica vyšla v roku 2011 a stále sa používa na školách. Niektorými pedagógmi sú terajšie učebnice dejepisu považované za veľmi vydarené, iní ich zase radšej nepoužívajú. Autormi učebnice sú vysokoškolskí lektori, erudovaní historici. Ak si naše deti čítajú tieto tvrdenia v učebnici, vôbec ma neudivuje, že niektorí sa neskôr v dospelosti dostanú k podobným predstavám, aké prezentuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite