Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Populárna stránka Hoaxy a podvody nadväzuje na činnosť úspešnej policajnej stránky

.redakcia .meme/hoax

Po parlamentných voľbách došlo na základe politických rozhodnutí na Slovensku k útlmu aktivít súvisiacich so strategickou komunikáciou naprieč celou štátnou správou.

Populárna stránka Hoaxy a podvody nadväzuje na činnosť úspešnej policajnej stránky

jedným z týchto krokov bolo zastavenie činnosti facebookovej stránky Hoaxy a podvody - Polícia SR, ktorá od roku 2018 pôsobila v rámci Policajného zboru a s viac ako 150 000 sledovateľmi bola najsledovanejším projektom v regióne Strednej Európy na boj proti falošným správam.

Od začiatku decembra 2023 je stránka neaktívna a to aj napriek tomu, že za svoju činnosť bola opakovane ocenená súkromným sektorom, získala si rešpekt v rámci domácich a zahraničných bezpečnostných zložiek a v roku 2022 odhalila informačnú operáciu Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku „cintorín Ladomirová“.

hoaxy a podvody sú online 

Po zásahu do strategickej komunikácie Policajného zboru sa zakladateľ jeho sociálnych sietí, David Púchovský, rozhodol zo zamestnania odísť. Po týždňoch príprav spúšťa projekt Hoaxy a podvody, ktorý bude pokračovať v rovnakej činnosti ako za čias jeho pôsobenia v polícii. 

Viac informácií nájdete na Facebooku , Instagrame a webovom sídle

„Na základe viacerých rebríčkov je Slovensko štátom v rámci Európskej únie, v ktorom verí falošným správam najviac obyvateľov. Podľa nedávnej správy Svetového ekonomického fóra predstavujú dezinformácie najväčšie riziko pre globálnu stabilitu na obdobie najbližších dvoch rokov. Strategická komunikácia je dnes dôležitejšia viac ako kedykoľvek predtým. Ide o obranu vlastnej krajiny voči neviditeľnému nepriateľovi, ktorého nazývame hybridné hrozby. Ak to nedokáže štátna správa, musia nastúpiť občania, ktorým na budúcnosti Slovenska záleží,“ povedal Púchovský.

Na Facebooku a Instagrame projekt bude:

  • vysvetľovať masovo šírené dezinformácie a manipulácie,
  • opisovať pôsobenie informačných operácií a hybridných hrozieb,
  • proaktívne publikovať edukatívne a preventívne kampane,
  • komunikovať s verejnosťou a zbierať od nej tipy na dennej báze,
  • upozorňovať na online podvody.
  • V prípade vysvetľovania odborných dezinformácií bude projekt spolupracovať s expertmi v danom odbore s dôrazom na objektívnosť, faktografickosť a apolitickosť.

    budúcnosť a financovanie projektu 

    Projekt má ambíciu stať sa komunikačným pilierom strategickej komunikácie v Slovenskej republike a svoje aktivity v budúcnosti rozšíriť napríklad o vydávanie vlastných publikácií, podcasty alebo organizovanie prednášok v školských zariadeniach a domovov pre seniorov.

    Keďže ide o občiansky projekt, jeho počiatočná fáza bude financovaná prostredníctvom výzvy na fundraisingovej platforme Donio.sk. V neskoršej fáze budú do úvahy prispievať granty a iné transparentné, apolitické schémy.

    5 princípov 

    Hoaxy a podvody sa pri svojej činnosti budú riadiť piatimi princípmi „ORAVA“:

    ODBORNOSŤ - vysvetľovanie falošných správ na základe odborných stanovísk, nie názorov administrátorov

    REŠPEKT - akékoľvek iné slušné názory sú rešpektované, cenzúra slobody slova neexistuje

    AKTIVIZMUS - projekt je budovaní na základe občianskeho aktivizmu ľudí bez iných úmyslov

    VLASTENECTVO - pôsobenie projektu je založené na skutočnom vlastenectve

    APOLITICKOSŤ - projekt nikdy nebude nástrojom politického boja, nikdy nebude menovať aktívne politicky exponované osoby alebo politické strany.

    Tím „hoaxov a podvodov“ sa stále buduje. V prípade záujmu o pridanie sa do jeho radov, môžu záujemcovia využiť súkromné správy účtu na Facebooku alebo Instagrame.

    Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

    Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
    .diskusia | Zobraziť
    .posledné
    .neprehliadnite